Ma 2020. 8. 15, szombat, Mária napja van.

Értelmetlenné teszi a diákhitel a felsőoktatási reformot

2012.01.17 13:10. - Lakatos Éva

Kétszázalékos, fix kamatozású hitelkonstrukcióként mutatták be a Diákhitel 2-t a kedd délelőtti kormányszóvivői sajtótájékoztatón. Az állami kamattámogatás többe fog kerülni, mint a Széll Kálmán-tervben meghirdetett megtakarítás.


 

Minőségi és fenntartható felsőoktatás alapjait rakta le a kormány - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő az új diákhitel-rendszer bemutatóján a kormányszóvivő sajtótájékoztatón.

A Diákhitel 1-et a továbbiakban csak az állami ösztöndíjas hallgatók vehetik igénybe. Ez a hitel továbbra is szabad felhasználású lesz, a kerete azonban évi 400 ezer forintról 500 ezerre emelkedik.

A részösztöndíjasoknak és az önköltségeseknek a kormány kötött felhasználású hitelkonstrukciót hozott létre, az úgynevezett Diákhitel 2-t. E kötött felhasználású hitel az oktatás önköltségét fedezi, és közvetlenül az intézmény kapja. Az összegnek nincs felső határa, a képzés önköltségétől függ.

Mint arról már beszámoltunk, a száz százalékban állami finanszírozású felsőoktatási képzési helyek számát a tavalyi 53 500-ról a kormány mintegy 34 ezerre csökkentette. Ezen belül is a legnagyobb arányban a műszaki, a természettudományi és az informatikai szakokon támogatja a hallgatók képzését az állam. 15 550 hallgató esetében a képzési költség felét fogja közvetlenül fedezni az állam. Ezen kívül lesz egy harmadik kategória is: az önköltséges képzésben résztvevőké, akiknek a képzésük költségét száz százalékban önerőből kell téríteniük.

A fizetendő költségekről Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár azt mondta, a kormány határösszegeket közöl az egyetemekkel, főiskolákkal, amelyek e határokon belül fixálhatják a saját intézményük vonatkozásában a képzések költségeit. Az intézmények a konkrét összegeket január végére ígérték.

Többe kerül, mint amennyit megspórolnak

A kormány a Diákhitel 2-höz rendkívül kedvezményes állami kamattámogatást társított: a 2012. szeptembertől felmenő rendszerben életbe lépő diákhitel 2-t a tanulmányokat követően fix, két százalékos kamatozás mellett kell törlesztenie a hallgatóknak. A fennmaradó részt kamattámogatás formájában az államnak kell fizetnie.

Giró-Szász András kormányszóvivő elmondta: a diákhitel folyamatosan emelkedő kamattámogatás-költsége eléri, ha nem meghaladja a Széll Kálmán-tervben lefektetett, felsőoktatást érintő megtakarítást. A Diákhitel 2 törlesztését legkésőbb a 35. életév betöltése után meg kell kezdeni (a Diákhitel 1-nél ez a határ a 40. életév), de ugyanúgy van lehetőség arra, hogy akár az aktív évek végéig is törlesszenek.

A Széll Kálmán-terv az új keretszámokkal 2014-ig 88 milliárd forint megtakarítást tervezett be, 2012-ben 12, 2013- 2014-ben 38-38 milliárdot.

Giró-Szász közölte, a kormány gondolkozik azon, hogy azoknak a hallgatóknak a felhalmozott tartozását, akik a közszolgálatban helyezkednek el, az állam majd valamilyen konstrukcióban átvállalja - a kormány ezzel is vonzóbbá szeretné tenni a közszolgálati karrier lehetőségét a legtehetségesebb hallgatók számára.

Bugár Csaba, a Diákhitel Zrt. vezetője hangsúlyozta, két kockázatközösség lesz. A Diákhitel 1 magas visszafizetési hajlandósága alapján - az adósok nagyjából csak három százaléka nem fizeti vissza a hitelt rendesen - arra számít, hogy a Diákhitel 2-nél is ez lesz a helyzet. A konstrukció finanszírozása szerinte a Magyar Fejlesztési Bank és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) forrásai segítségével megoldható.

Míg a Diákhitel 1 esetében a jövedelem legfeljebb hat százaléka lehet a törlesztőrészlet, a Diákhitel 2 esetében ez legfeljebb négy százalék lesz.

Keretszámok: majd az interneten

Újságírói kérdésre a kormányszóvivő elmondta: az intézményi keretszámokról "még időben", a február végi jelentkezési határidő előtt interneten fogják tájékoztatni a felvételizőket.

Forrás: hvg.huHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.08.12. 31.szám
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget