Ma 2020. 5. 30, szombat, Zsanett, Janka napja van.

Kazah választások – A hazai kunok delegációja szerint példaszerű volt a szavazás

2012.01.18 09:04. - Lakatos Éva

 

A kazahok számítottak a nemzetközi kritikus hangokra, ezért az elmúlt vasárnapi előrehozott parlamenti választásra szinte mindent túlbiztosítottak, és kínosan ügyeltek arra, hogy a szavazás a lehető legtökéletesebb legyen - fogalmazott Kovács Sándor, a Szolnok megyei közgyűlés fideszes elnöke kedden az MTI-nek. A politikus a hazai kun településeket és a Kunszövetséget képviselő delegációval, annak vezetőjeként töltött négy napot a közép-ázsiai országban.

Hirdetés

    Mint elmondta, az ottani külügyminisztérium meghívására érkeztek Asztanába, az új fővárosba, ahol figyelemmel kísérve a választást gyakorlatilag mindenhová eljutottak, ahová csak szerettek volna. Így többek között jártak több szavazóhelyen, megtekinthették a választási névjegyzéktől kezdve a voksolás minden kellékét, és jelen lehettek a szavatok számlálásánál is. 
    Én csak arról tudok beszámolni, amit láttam, tapasztaltam, hallomásokra nem adok - jegyezte meg. Ezek alapján kínos precizitás, az előírások maradéktalan betartására való törekvés kísérte a törvényhozási választást - adott hangot véleményének. 
    Felidézte azt, a mostani tapasztalatával egybevágó emlékét, amikor tavaly tavasszal jelen volt Nazarbajev elnök újbóli megválasztásán, és felkeresett egy szavazóhelységet. Egyenként megmutatták neki a szavazócédulákat, és miután ebből több ezer darab volt, a procedúra órákig eltartott. 
    Egyébként a magas választási részvétel mellett a külsőségeken, így például emberek öltözködésen, magatartásán is érezni lehetett, hogy a kazahok ünnepnek tekintik ezt az eseményt. Kérdésre válaszolva elmondta, rendőröket csak a közlekedési csomópontokon látott, amit a forgalmat irányították.
    A mai Kazahsztán már régen nem olyan, mint amilyennek a magyarok többsége a volt szovjet tagköztársaságokról alkotott kép alapján hiszi. Az élet mind területén óriási a fejlődés, a GDP - a bruttó nemzeti össztermék - 7-10 százalékkal növekszik évente, és az életszínvonal fokozatos javulása miatt emberek többsége elégedett - mondta Kovács Sándor, aki az 1990-es évek végén egyetemistaként ismerkedett meg először a kunokkal rokonságot ápoló kazahok földjével.
     Kazahsztánban a hétszázalékos küszöbértéket meghaladva három párt jutott be az új parlamentbe a vasárnapi választásokon. A Nurszultan Nazarbajev elnök vezette Nur Otan kormánypárt a szavazatok 80,7 százalékát szerezte meg az előzetes adatok szerint. A második helyre az Ak Zsol (Világos út) párt került a voksok 7,5 százalékával. A Kazah Kommunista Párt a harmadik lett, 7,2 százalékkal.

Forrás: MTIHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.05.27 (20. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget