Ma 2020. 6. 1, hétfő, Tünde napja van.

Átnevezik a Petőfi Csarnokot

2012.01.20 08:36. - Lakatos Éva

PeCsa Music Hallként működik tovább az egykori Petőfi Csarnok; a kulturális központ üzemeltetési jogát ősszel a fővárostól tíz évre elnyert Cortina Service Kft. ügyvezetője, Nagy Károly az MTI-nek elmondta: több régi programot megtartanak, ám reformokat is terveznek.


 

"A városligeti Petőfi Csarnok vendéglátását szintén pályázaton nyertük el 2009-ben, a kulturális központ bérlésére vonatkozó tavalyi fővárosi pályázat kiírásakor már házon belül voltunk, így talán érthető volt, hogy versenybe szállunk a komplexum üzemeltetésének jogáért. Nagy lehetőségeket láttunk, illetve látunk most is benne" - fogalmazott Nagy Károly. A PeCsa Music Hall zárt körű szakmai megnyitója csütörtökön este volt. Az új vezetés a tervezett újítások mellett több régi, jól bevált program és klub változatlan továbbvitelét ígéri.

"Ahogy a pályázati kiírásban és a szerződésben is szerepel, a PeCsa Music Hallnak is sokszínű, eklektikus kulturális programokat kell biztosítania. Szervezőink vegyesen kerülnek ki a Petőfi Csarnok korábbi stábjából és saját csapatunkból, ez biztosítja, hogy a Petőfi Csarnok jól bevált programjai és a PeCsa Music Hall újításai jól megférjenek egymás mellett. Külsős szervezőkkel is együtt akarunk működni, hogy minél nagyobb területet lefedhessünk a hazai és külföldi zenei szférában, műfajtól függetlenül mint lehetséges koncerthelyszín" - fejtette ki az ügyvezető.

A Cortina Service Kft. bérleti díjat fizet az ingatlan használatáért, amelynek összege havonta 1,6 millió forint plusz áfa.

A Cortina többségi tulajdonosa, az ügyvezetési feladatokat is ellátó Nagy Károly a korábbi ciklusban Zsámbékon a Fidesz színeiben volt képviselő - írta a hvg.hu tavaly októberben. Miután 2010 októberében már nem jutott be a képviselőtestületbe, az önkormányzat pénzügyi bizottságának külsős tagjaként működött, majd a Zsámbékvíz Nonprofit Kft. közműszolgáltató élére került.

A Cortina nemcsak ügyvezetője révén kötődik a Fideszhez: ez a cég üzemelteti a Kubatov Gábor vezette Polgárok Háza büféjét alapítása óta. Nagy tulajdonostársának, Tornyai Tibornak sem folt nélküli az előélete. Az állami adóhatóság júniusi listáján, amely a 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező adózókat sorolja fel, két olyan cég is szerepel, amelyben Tornyai korábban szerepet vállalt. A Spell '96 Kft.-ben résztulajdonos volt 2006-tól egészen az adóhatósági végrehajtás 2009 eleji startjáig, míg a Narmer-Land Kft.-ben 2003-2007 között tulajdonos és ügyvezető is volt.

Az üzemeltető a fővárossal és a zuglói önkormányzattal kötött szerződésben vállalta azt is, hogy az elkövetkezendő időszakban 310 millió forint plusz áfát költ felújítási, állagmegóvási, valamint fejlesztési munkálatokra, amelyek során többek között megújul a szabadtéri színpad és nézőtere, valamint a koncertterem is.

"A fő különbség a korábbi és a mostani üzemeltetés között az állami támogatások hiányában van. A Petőfi Csarnok egész eddigi működése során sok tízmilliós nagyságrendű állami támogatást kapott, valamint nem számítottak fel bérleti díjat sem a helyszín használatáért. Mi nem vagyunk jogosultak semmiféle működtetést segítő kiegészítésre vagy kedvezményre. Ami a felújításokat illeti, mivel az átvétel még igen friss, egyelőre a műszaki tervezés fázisában vagyunk, mindenképpen el kell azonban végezni a ház energetikai felújítását, amely már régóta esedékes és számos olyan más átalakítást is végre kell hajtani, amely nélkül nem lehet üzleti alapon üzemeltetni a PeCsa Music Hallt. A munkálatok a tulajdonos által kijelölt szervezet, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központtal való egyeztetéseket követően kezdődhetnek meg. Ezekre terveink szerint az idei első negyedév végéig sor fog kerülni" - mondta Nagy Károly.

A kulturális programok egyelőre alakulóban vannak. Az ügyvezető tájékoztatása szerint a legközelebbi nagyobb volumenű koncertest ezen a héten szombaton a Világvége-eleje metálfesztivál lesz, amelyen az Omen és az Akela mellett több más formáció is színpadra lép. Február 7-én a legendás brit hard rock csapat, a Uriah Heep alapító billentyűse, Ken Hensley ad koncertet, február 18-án a PeCsa Music Hallban lesz a Streetdance Battle 2 hiphop táncverseny és workshop. Klubként fog működni a házban a Méta táncház, amelynek komoly hagyománya alakult ki a Petőfi Csarnokban.

A főváros honlapján olvasható szerződés határozott időtartamra, tíz évre szól, ennek letelte előtt a jogviszony meghosszabbításáról a felek egyeztetést folytatnak. A pályázó csak kulturális, közművelődési célra, valamint az ezzel összefüggő szolgáltatásokra használhatja az ingatlant. A bérlő kötelezettséget vállalt ifjúsági koncertek, klubok, népzenei találkozók, koncertek, családi programok, sport és szabadtéri rendezvények szervezésére.

A Cortina Service Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Szolgáltató Kft. győztes pályázatában szerepelt, hogy a bérleti időszak első öt évében megvalósítanák a korszerűsítést. Terveik szerint sürgősen felújítanák például a kazánházat, a szabadtéri mellékhelyiségeket, az irodákat és az előcsarnokot, ezen kívül modern művészöltözőket és kiszolgáló helyiségeket alakítanak ki. A következő évek tervei között teljes fűtéskorszerűsítés, egy új koncert- és rendezvényterem, ruhatárak kialakítása, valamint a teljes homlokzat felújítása is szerepel.

A Petőfi Csarnok 1985 tavaszán nyílt meg, ezt megelőzően az egykori Iparcsarnok helyére tervezett épület a Budapesti Nemzetközi Vásár (BNV) egyik kiállítási helyszíne volt, majd a BNV elköltöztetése után évekig raktárként használták. Az egyszerűen csak PeCsaként emlegetett kulturális központban az elmúlt negyedszázadban évente több száz rendezvényt, koncertet, kiállítást tartottak, és számos közösségi klub működött. A 930 négyzetméteres belső nagyterembe 2500-an férnek be, a központ egy 4500 fős szabadtéri helyszínnel is rendelkezik.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.05.27 (20. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget