Ma 2019. 2. 19, kedd, Zsuzsanna napja van.

Szolnoki színészek a legígéretesebbek

2012.01.27 13:23. - Lakatos Éva

A szolnoki Szigligeti Színház ifjú művészei, Molnár Nikolett és Dósa Mátyás, Kecskeméten, a Vándorfesztiválon érdemelték ki a zsűritől „A legígéretesebb fiatal színész” kitüntető címet. A Hajnalban, délben, este című gyönyörű darabot játszották. E két szerepben tűnt fel annak idején Eszenyi Enikő és Kaszás Attila. Azt a legendás előadást Balázs Péter rendezte, aki most a „legígéretesebbek” igazgatója. A találkozás bizonyára nem véletlen.


 

 

Miért példamutató Molnár Nikolett és Dósa Mátyás pályakezdése, művészi alapállása, emberi magatartása minden pályára lépő ifjú színészjelöltnek?

Szerénység. Mindketten szerény emberek. Természetesen, ez nem lehet kizárólagos ismérve egy nagy művésznek, mindenesetre olyan emberi erény, mely a művész társadalmi pozícióját erősítheti.

Alázat. Bármit megtesznek, ami a színház számára fontos, akkor is ha nem jár pillanatnyi, anyagi előnyökkel. Kapcsolatuk a rendezőkkel – éppen ezért – harmonikus, akkor is, amikor a rendező nagynevű szakember, alkalmazkodást igénylő személyiségjegyekkel. Ha menni kell „tájba”, rájuk bizton lehet számítani.

Szorgalom. Mindketten a legszorgalmasabbak közé tartoznak. A késés, a készületlenség kizárt az esetükben. Csak egy példa: mindent megtesznek, hogy énekhangjukat tovább képezzék.
Igényesség. A félmegoldások, panelek, „megúszások” ismeretlenek számukra. Amikor első közös munkájuk, a Romeo és Júlia próbái folytak, lelkesedésük néha oly hevességre ragadtatta őket, hogy komolyan féltették őket tapasztaltabb kollégáik.

Bátorság. A legkeményebb műsortervi megpróbáltatásokba (dupla előadás, akár a Romeo-ból, akár a Bánk bánból) is magától értetődő természetességgel vágnak bele. Ha habitusuktól távol álló szerepet kell játszaniuk, boldogan, a felfedezők bátorságával teszik.

Tehetség. Ez az alap. Ezt a Teremtőtől kapták. Erre az alapra építenek. Palotát.

Dósa Mátyással a Blikk készített interjút:

Számítottak az elismerésre?

– Ritkán van lehetőségünk arra, hogy vendégszerepeljünk. Nem gondoltuk, hogy ott leszünk a díjazottak között. Már az jó érzés volt, hogy óriási szeretettel fogadott bennünket a közönség Kecskeméten.

Önökénél szebb színészszerelmet elképzelni sem lehet, hiszen a Rómeó és Júliát alakították, amikor egymásba szerettek. Netán túl vannak már az eljegyzésen is?

– Három éve vagyunk együtt. Eljegyzés még nem volt. De erre még bőven van időnk, hiszen fiatalok vagyunk. Együtt élünk Szolnokon, béreltünk egy lakást.

Ötödik éve van a Szigligetiben. Nem hiányzik a fővárosi nyüzsgés, a tévézés?

– Eleinte jólesett a pihenés, amikor lejöttem. Kicsit hiányoznak a barátok köztösök. Többször is megnéztem őket azóta, hogy kiírtak a sorozatból. Ha azt mondanák, szeretettel várnak, szívesen leforgatnék velük néhány részt, mert hiányzik a filmezés. De mivel meghaltam a sorozatban, már csak szellemként térhetnék vissza, mint Magdi anyus.

 

Forrás: magyarteatrum.hu; blikk.huHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.02.13. 6.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget