Ma 2020. 9. 25, péntek, Eufrozina napja van.

8 év járhat egy füves cigarettáért

2012.02.11 17:32. - Booster

A Btk. legújabb előterjesztése a kábítószerrel visszaélés bűncselekményét módosítja. Egyik legfontosabb pontja, hogy újra börtön járhat egy buliban átadott marihuánás cigiért, a függők pedig nem választhatják az elterelést.


Horváth Attila

– Az úgynevezett szociális dílerkedés olyan fogyasztói magatartást jelent, ami velejárója a kábítószer-használatnak – mondja a büntető törvénykönyv legújabb előterjesztésének egyik lényeges pontjáról Arany Zoltán, a szegedi Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum vezetője.

Szerdán hozta nyilvánosságra a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az előterjesztést, amelyből kiderül: a fogyasztás külön tényállás lesz, ezentúl egy kategóriába esik a csekély mennyiségű kábítószer tartásával.
A csekély mennyiségű kábítószer átadása is bűntettnek minősül, amely kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ebbe beletartozik az Arany Zoltán által említett szociális dílerkedés is. Azaz: ha például egy négyfős társaság körbead egy szál marihuánás cigarettát, akkor terjesztőnek számítanak.
 

Csak az az elkövető választhatja a büntetőeljárás alternatívájaként az elterelést, aki feltárja az elkövetés körülményeit a nyomozás során. Illusztráció: delmagyar.hu
Csak az az elkövető választhatja a büntetőeljárás alternatívájaként az elterelést, aki feltárja az elkövetés körülményeit a nyomozás során. Illusztráció: delmagyar.hu


Dizájnerbüntetés

A kábítószernek nem minősülő pszichoaktív szerek (dizájnerdrogok), amelyek újonnan kerültek a hazai rekreációs piacra, egy ideiglenes C listára kerülnek, ezek forgalmazása 3 évig terjedő szabadságvesztést von maga után.
 

– A tervezet következő nagyon fontos pontja az elterelés változtatása – mondja Arany.

Csak az az elkövető választhatja a büntetőeljárás alternatívájaként az elterelést, aki feltárja az elkövetés körülményeit a nyomozás során. Azaz: ha a használó segít a nyomozásban, akkor nem indul eljárás ellene. Feltétel még, hogy két éven belül nem vett részt elterelésben, illetve két éven belül más kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény elkövetése miatt nem folyt ellene eljárás. Ez a Társaság a Szabadságjogokért elemzése és a drogcentrum vezetője szerint az alkalmi fogyasztókat kevésbé, de a drogfüggőket jelentősen kriminalizálja.

– Ennek hatása az lehet, hogy megnő azok száma, akiket nem látunk el. Ha egy függőt lecsukhatnak, akkor kevésbé lesz látható, egyszerűen elrejtőzik – magyarázza Arany Zoltán. – Ezt a problémát nem lehet pusztán igazságügyi alapokon megoldani. Sokkal komplexebb dologról van szó, ahol nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, a kezelésre is.

* * *

Elterelhetők?

Az elterelésnek három formája létezik, amelyeket 2006-ban 3976-an választottak (közülük 3000-en valamilyen cannabisszal kapcsolatos visszaélés miatt): a megelőző-felvilágosító, a függőséget kezelő, illetve a kábítószer-használatot kezelő más ellátás.

Délmagyarország napilapHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.09.23. (37.szám)
Presztízs magazin 2020. nyár
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget