Ma 2020. 7. 12, , Izabella napja van.

Önkéntesek segítenék a bűnmegelőzést Szolnok megyében

2012.02.23 08:26. - Lakatos Éva

Kétszáz önkéntes, éjjel-nappal hívható diszpécserszolgálat és három pszichológus segíti a dél-dunántúli, az észak-alföldi és az észak-magyarországi régióban a bűncselekmények áldozatait - mondta Kunfalvi Zoltán, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálatának (KIMISZ) főigazgatója szerdán Budapesten, az áldozatok napja alkalmából rendezett konferenciát követő sajtótájékoztatón.

Hirdetés

 

 Az egy évvel ezelőtt indított Tett-program sorban eddig több mint négyezer esetben tudtak tényleges segítséget nyújtani az éjjel-nappal ingyen hívható diszpécserszolgálat munkatársai. A főigazgató hozzátette: a szolgálat nyolc munkatársa a 06-80-225-225 számon tájékoztatja az áldozatokat az azonnali pénzügyi segély, a kárenyhítés, a jogi tanácsadás és az érdekérvényesítés lehetőségéről.
    Mint elmondta, tavaly februárban kezdődött meg az önkéntes hálózat kiépítése is, munkájába eddig kétszázan kapcsolódtak be. A programba roma önkénteseket is bevontak, hogy így erősítsék "a közösségek konfliktusmentes együttélését és a kölcsönös bizalom kialakulását".
    A Tett-program az áldozatokért és a tettesekért (www.tettprogram.hu) a Belügyminisztérium, a Miskolci Egyetem, a KIMISZ, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és a Baranya, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja együttműködésében valósul meg. Az áldozatsegítés mellett két területen, ezek a bűnmegelőzési szakemberek képzése és a bűnelkövetők társadalmi visszailleszkedésének elősegítése - mondta el a főigazgató.
    A program az idén lezárul, de a tervek szerint további három évig működtetnék még a rendszert, amelynek finanszírozása részben uniós forrásokból valósul meg - tette hozzá Kunfalvi Zoltán. A főigazgató az MTI kérdésére elmondta, hogy jelenleg is vizsgálják annak lehetőségét, hogyan lehetne további megyéket bevonni a programba.
    Doszpoly Orsolya, a KIMISZ diszpécserszolgálatának vezetője a sajtótájékoztatón ismertette a programban eddig leggyakrabban tapasztalt eseteket. Elsősorban öngyilkosjelöltek, bántalmazott nők, veszélyeztetett kiskorú gyerekek, önkéntes segítő által felfedezett szociális problémák, tanyán élő, mozgáskorlátozott áldozat, illetve közösségi oldal segítségével keresett eltűnt személyek ügyében keresték a szolgálatot.
    Mint elmondta, a legtöbb hívás Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett, de a programban nem szereplő Pest megyéből is kimagaslóan sokan hívták már a diszpécserszolgálatot. Átlagosan naponta ötszáz hívás fut be, nyáron valamivel kevesebb bejelentés érkezik - tette hozzá Doszpoly Orsolya.
    Szatmáry-Antal Tamás, a KIMISZ áldozatsegítő alprojekt koordinátora sajtótájékoztatón elmondta: az áldozatsegítő szolgálat munkáját 2011 áprilisától három pszichológus is támogatja, ők szükség esetén személyesen is fogadják az áldozatokat. A szakemberek tavaly év végéig csaknem száz ügyféllel foglakoztak - tette hozzá.
    A program koordinálói eddig 14 szervezettel kötöttek együttműködési megállapodást, a polgárőrszövetséggel pedig már küszöbön áll a szerződés aláírása - tette hozzá Szatmáry-Antal Tamás.
    A program teljes költségvetése csaknem kétmilliárd forint. Az áldozatok azonnali anyagi támogatására, illetve kárenyhítésre évi 190 millió forint áll rendelkezésre, ebből tavaly 140 millió forintot költöttek el - mondta el a KIMISZ áldozatsegítő alprojektjének koordinátora.
    Szatmáry-Antal Tamás hozzátette: ez felülről nyitott keret, így minden áldozaton segíteni tudnak. Ezt a segélyt nem kell visszafizetni, kivéve, ha a rendőrség utóbb megállapítja, hogy nem történt bűncselekmény - hangsúlyozta.
 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.08 (26. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget