Ma 2020. 8. 15, szombat, Mária napja van.

A szolnoki vasútállomáson is Kormányablak működhet

2012.02.27 09:04. - Lakatos Éva

Egy csütörtöki háttérbeszélgetésen a MÁV és KIM közölte, hogy a vasútállomások területeit is bevonják a közigazgatásba: ennek értelmében a Restik helyén Kormányablakok működnének a pályaudvarokon, így Szolnokon is. 


 

A MÁV Zrt. tájékoztatása szerint a Resti Zrt. többségi tulajdonosai és a vasúttársaság között létrejött megállapodás nyomán megindulhat az üzletrészek részletes vagyonértékelése, majd erre alapozva a tranzakció lezárása. A MÁV Zrt. meghatározó állomási területei mentesülnek a megörökölt haszonélvezeti szerződéstől, így azok fejleszthetővé és hasznosíthatóvá válnak.
 
Gál András Levente kormánybiztos és Szarvas Ferenc, a MÁV elnök-vezérigazgatója egy csütörtöki háttérbeszélgetésen közölte, hogy a  MÁV ingatlanállományát is be fogják vonni a területi államigazgatás fejlesztésébe, húsz pályaudvaron nyílhat kormányablak. A kormánybiztos elmondta: a fejlesztési lehetőségeket hátráltatja az utasellátó cég korábbi, félresikerült privatizációja. A magánosítási szerződésből hiányoztak bizonyos garanciák és további jogi aggályok is felmerültek, amelyek gyakorlatilag lehetetlenné tették a vasútállomások fejlesztését. 
Gál András Levente arról is tájékoztatott, hogy nem csak a pályaudvarok, hanem más, kihasználatlanul álló MÁV tulajdonában lévő ingatlanok kormányzati használatáról is folynak tárgyalások.
Megkeresésünkre a MÁV kommunikációs osztályától azt az információt kaptuk, hogy hosszútávú elképzelések vannak, és idővel az összes kihasználatlan épületet szeretnék hasznosítani: Az elmúlt időszakban jelentős átalakulások, létszámcsökkentések, technológiai- és funkcióváltoztatások voltak a MÁV Zrt. területén, ami az épületek kihasználtságában jelentős változásokat eredményeztek.
 
"Sok olyan épülete, ingatlanja van a MÁV Zrt-nek amelyet nem használ vagy csak részben szükséges a vasútüzem számára. Ezeknek az ingatlanoknak, épületeknek a felmérése folyamatban van. A MÁV Zrt. komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a fölöslegessé váló vagy kihasználatlan épületek, területek hasznosítását megoldja. (bérbeadás, értékesítés, költségvetési intézményeknek történő felajánlás stb. útján). A vasútüzemhez nem szükséges ingatlanok átfogó – jelenleg is folyamatban lévő – felmérését, valamint egyes esetekben jogi rendezést követően, vagyonrendezés keretében, több lépcsőben kerülhetnek át az MNV Zrt. tulajdonába."
 
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium megkeresésünkre úgy nyilatkozott, "Ahogy az a tegnapi háttérbeszélgetésen is elhangzott, első körben 20 pályaudvaron létesülhet kormányablak a következő másfél évben. Többek között a 3 budapesti nagy pályaudvaron, Székesfehérváron, Győrben, Szolnokon, Nyíregyházán,Miskolcon és a Debrecenben is nyílhat Kormányablak.
Mindennek előfeltétele az, hogy az állam visszaszerezze a vasúti utasellátókat a Resti Zrt.-től. A  tárgyalások  eredményeként hamarosan aláírhatják az előszerződést, amelyhez nagyban hozzájárult az, hogy az eladó kellő méltányossággal működik együtt az érintettekkel. A cél természetesen az, hogy a jelenleg fennálló, rendezetlen pályaudvarokból az utazóközönség számára igényesen kialakított teret hozzanak létre, ahol a közlekedés, a közigazgatás és a kereskedelem is helyet kaphat.
 
Mivel a tárgyalások még folyamatban vannak, ezért a fenntartásra vonatkozó információkról, a foglalkoztatottak számáról és a kialakítás pontosabb helyszínéről csak később tudunk részletes tájékoztatást adni.  A pályaudvaron felálló Kormányablakok ugyanúgy  a kormányhivatalok integrált ügyfélszolgálati irodái lesznek, mint a jelenleg működő 29, amelyek 2011. január 3-án nyíltak meg."
 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.08.12. 31.szám
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget