Ma 2019. 3. 18, hétfő, Sándor napja van.

"Tyúkjóléti intézkedések": akár 60 forint is lehet a tojás

2012.03.05 10:37. - Lakatos Éva

Több mint 30 százalékkal drágult egy év alatt a tojás fogyasztói ára, az áremelkedést elsősorban az uniós tyúkjóléti intézkedések generálják. A nyugat-európai cégek ráadásul abban érdekeltek, hogy minél több régiós termelő menjen tönkre.


 

Egy év alatt több mint harminc százalékkal drágult a tojás fogyasztói ára, ami az idén tovább nőhet. Húsvétra aranyárba került: egyes ágazati elemzők a hatvanforintos árat sem tartják elképzelhetetlennek. Az áremelkedést elsősorban az uniós tyúkjóléti intézkedések generálják. A nyugat-európai cégek ráadásul abban érdekeltek, hogy minél több régiós termelő menjen tönkre.
 
„Nehéz megjósolni, hogy hol áll meg a tojás fogyasztói ára, de az biztos, hogy további áremelkedésre számítunk, amelyet a termelők költségnövekedése is indokol. A múlt év őszéig ugyanis önköltségen tudtak csak értékesíteni. Az áremelkedésért az uniós állatjóléti intézkedések és a magas takarmányárak okolhatók" – mondta a Magyar Hírlapnak Földi Péter, a Baromfi Terméktanács (BTT) szaktanácsadója. Kiemelte, fékezheti az áremelkedést, hogy a vásárlók anyagi lehetőségei behatároltak, így egy bizonyos árszintre a kereslet csökkenésével reagálna a piac. „A kereskedelem mintegy harmincszázalékos haszonkulccsal dolgozik, így az ő feladatuk, hogy engedjenek ennek mértékéből. A termelők önköltsége 21-22 forintra rúg tojásonként, amelyben még nincs benne az általános forgalmi adó 27 százalékos mértéke, így minimálisan mintegy 27-28 forintot kell elérnie a termelői árnak" – idézte Földit a Magyar Hírlap.


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.02.27. 8.szám
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget