Ma 2020. 2. 21, péntek, Eleonóra napja van.

Új fogamzásgátló: védelem esemény előtt

2012.03.05 15:25. - Booster

Szeged – Önkéntesek jelentkezését várják egy új fogamzásgátló teszteléséhez a szegedi nőgyógyászati klinikán. Az esemény előtti tablettát azoknak ajánlják, akik havonta hatszor vagy ritkábban élnek szexuális életet.


Bobkó Anna

– Januárban kezdődött a kutatás. Eddig 21 jelentkezőt vizsgáltunk meg, közülük 9-en kerültek be a megfigyelésbe. Thaiföldön ugyanennyi idő alatt 22 tesztalanyt találtunk – mondta el lapunknak Nguyen Thi My Huong. A WHO vezető munkatársa nemrég arról a tudományos kutatásról tartott rövid beszámolót a SZAB-székházban, amelybe egyetlen közép-európai intézményként a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáját vonta be az Egészségügyi Világszervezet.
 

A WHO vezető munkatársa elmondta: egyetlen közép-európai intézményként került a kutatásba a szegedi női klinika. Fotó: Frank Yvette
A WHO vezető munkatársa elmondta: egyetlen közép-európai intézményként került a kutatásba a szegedi női klinika. Fotó: Frank Yvette


Önkénteseket várnak

A kutatásban részt vevő tesztalanyokat fél éven keresztül térítésmentesen látják el a vizsgálandó készítménnyel. Bővebb információ az info.fogamzasgatlas@freemail.hu e-mail címen és a 70/282-1884-es telefonszámon kapható.
 

Új módszert kívánnak bevezetni a fogamzásgátlásban: az esemény előtti tablettát. Lényege, hogy azoknak a nőknek, akik ritkán élnek szexuális életet, ne kelljen naponta gyógyszert szedniük. A tablettát a tervezett aktus előtt 24 órán belül kell bevenni, így elkerülhető a nem kívánt terhesség. Ez a készítmény sem nyújt azonban védelmet a szexuális úton terjedő fertőzések ellen. Hormontartalma magasabb, mint a hagyományos fogamzásgátló tablettáké, de az eddigi vizsgálatok is azt mutatják, hogy biztonságos a módszer, nem növeli a rákos és egyéb megbetegedések kockázatát.

A gyógyszer teszteléséhez további önkénteseket várnak: olyan 18 és 45 közötti egészséges nőket, akik havonta 6 alkalomnál kevesebbszer élnek szexuális életet, és emiatt feleslegesnek érzik egész hónapon át szedni az esetleges mellékhatásokkal járó kombinált fogamzásgátló tablettát.

Az új gyógyszert Thaiföld és Magyarország mellett Szingapúrban, Brazíliában és Tunéziában tesztelik. A kutatás akkor zárul le, amikor az említett helyszíneken felkért, összesen 300 tesztalany eredményeit kiértékelik. Ezt követően a WHO ajánlást ad ki, amelyben vagy támogatja, vagy ellenzi majd ezt a módszert.

Délmagyarország napilapHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.02.19 (7. szám)
Presztízs tél 2019
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget