Ma 2020. 7. 14, kedd, &Őrs napja van.

Szolnok megyéből Kazahsztánba - Lóháton

2012.03.06 13:27. - Lakatos Éva

Lovas expedíció indít Magyarországról Kazahsztánba az Eurázsiai Összefogásért Alapítvány (EÖA) azzal a céllal, hogy erősítsék az érintett országok és Magyarország közötti baráti kapcsolatokat.

Hirdetés

 

A közel hétezer kilométeres távot három lovas teszi meg történelmi népviseletben: Bencze István expedícióvezető, Chemez Farkas és Béres Sándor néprajzkutatók - olvasható a www.karpatmedenc.net oldalon. Kalinovszkaja Szvetlana programkoordinátor autóval kíséri a lovasokat, a kazah résztávon Sípos László rováskutató is velük tart. A túra március 5-én a Pest megyei Bagról indul, majd Románián, Grúzián és Azerbajdzsánon át a tervek szerint július elején érkezik Asztanába, Kazahsztán fővárosába. A résztvevők minden nagyobb településen, mintegy hatvan helyszínen tartanak előadásokat: diákat, filmeket vetítenek Magyarországról és a lovasút technikai hátteréről. Béres Sándor az út során folyamatosan naplót vezet az eseményekről. A lovastúra megvalósításában az EÖA mellett részt vesz a Kunszövetség - a Magyarországon élő kunok szövetsége -, a Kazah Nemzeti Múzeum, a Kazahok Világszövetsége és a Hatalmas Sztyeppe Alapítvány is.
 
Az utat anyagilag is támogatja a Kazahok Világszövetsége, több magyarországi, illetve az út során érintett települések önkormányzata. Utóbbiak esetében többnyire nem pénzbeli támogatásról van szó: a települések szállást, ellátást, takarmányt és üzemanyagot biztosítanak majd a lovasoknak és a kísérő autónak - fejtette ki az MTI-nek Bencze István. Az expedícióvezető hozzátette: az út közösségi ügy, amelyből sokan, ha csak szimbolikus felajánlásokkal is, de igyekeznek kivenni részüket. A lovasok éppen az Asztana fennállásának évfordulójára rendezett ünnepségre érkeznek Kazahsztán fővárosába, amely egybeesik a kazah elnök, Nurszultán Nazarbajev születésnapjával. Nazarbajevet a Kunszövetség tiszteletbeli örökös kunkapitánnyá is választotta.
A három hagyományőrző vándor az egész túra alatt korhű ruházatot fog viselni. A szkíta-hun korszaktól a honfoglalás korszakán keresztül, 1848-ig bezárólag választják ki öltözetüket, melyeket szakértők és kézműves mesterek készítenek el számukra.
 
A Magyarországról induló három lovast a fogadó nemzetek képviselő lovasai kísérik majd, területi egységenként váltva egymást. A kísérő lovasok szintén nemzeti viseletükkel és a hozzájuk illő korhű fegyverzetükkel, az általuk meghatározott tetszőleges időszakot jeleníthetik meg a 19. századig bezárólag.
 
A túra alatt körülbelül 60 településen szerveznek ország-bemutatót, mely során diák és filmek segítségével a történelmi ismereteken túl bemutatják Magyarország jelenét is, valamint több alkalommal lovas harcászati előadásokat is tartanak majd.

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.08 (26. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget