Ma 2020. 6. 1, hétfő, Tünde napja van.

1 város 1 kórház Szolnokon is

2012.03.13 15:25. - Lakatos Éva

A MÁV kórház dolgozóinak tűntetésével, és az esetleges bezárásokkal, leépítésekkel kapcsolatban tartott ma sajtótájékoztatót Szalay Ferenc polgármester, és Dr Rudner Ervin, a kórház igazgatója.


 

Ahogy arról korábban, a Szolnok Televízió információira hivatkozva hírt adtunk, tüntetést szerveznek a MÁV Kórház dolgozói a kórházi ágyak csökkentése, és munkahelyük esetleges elvesztése miatt.

Szalay Ferenc polgármester, és a szolnoki kórházak vezetői tegnap Szócska Miklós Egészségügyért Felelős Államtitkárral egyeztettek a kialakult helyzetről. A mai sajtótájékoztatón a polgármester elmondta, a kórházakat érintő országos rendeletek alól Szolnok sem kivétel, a 2400 aktív ágymegszüntetésben, és az egy városra jutó egy kórház szabályozásban is ki kell vennünk a részünket.

Nem mindegy azonban, hogy hogyan tesszük mindezt, hiszen városunk két kórháza rendkívül specifikusan működött eddig is. Míg a Hetényi Kórházban főleg a baleseti, és a járó beteg ellátást végezték, a MÁV kórházban pedig kiemelkedő biomechanikai laboratórium, és referencia értékű ortopéd sebészet működött, a tervek szerint lehetőséget fog biztosítani arra, hogy a két intézmény összevonása után a szakellátási formák ilyen módon megmaradjanak.  Nem csak a szakellátás specifikussága az, ami a kórházak összevonását megkönnyíti, hanem hogy a két kórház viszonylag közel fekszik egymáshoz, így az összevonás fizikailag is egyszerűbb lesz, mint más városok esetében.

A polgármester hangsúlyozta, az összevonás tény, az ágyszámok csökkentése tény, de az a lehetőség, hogy Szolnok mindkét kórháza, egy intézményen belül megmaradhat óriási lehetőség, és eredmény. A MÁV Kórház helyzetének javításáért, fennmaradásáért négy éve küzdenek, ez a lehetőség pedig garancia arra, hogy a kórház megmaradhat. Szalay Ferenc elmondta, a kórházak közötti egyeztetés hamarosan megkezdődik, és közös stratégiát fognak kidolgozni, egy valami azonban már most tény: a betegellátás színvonala nem fog csökkeni, a munkahelyek zöme pedig megmarad.

A 88 aktív ágy, melynek megszűnése miatt tiltakoznak a kórház dolgozói – az előzetes hírekkel ellentétben – nem a MÁV Kórház ágyainak megszüntetése, hanem a kórházösszevonás utáni csökkentés. A félreértés, mely a tüntetés lehetőségéhez vezetett, az volt, hogy a két kórház fenntartója jelenleg nem ugyanaz a minisztérium, melyek között még nem történt meg az átadás. Az ágycsökkentés viszont a város egy kórházára értendő, mely esetünkben még két fenntartóhoz tartozik.

A kórházak tehát nem szűnnek meg, a munkahelyek nagy része megmarad, az ellátás pedig ugyanolyan magas színvonalon folytatódik, mint eddig. Az egyeztetés március 28-án kezdődik, az összevonások pedig a nyáron indulnak el. Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.05.27 (20. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget