Ma 2020. 8. 15, szombat, Mária napja van.

Kínai lap: meg kell mutatni Amerikának, hol a határ

2012.03.22 09:27. - Lakatos Éva

"Meg kell mutatnunk az Egyesült Államoknak, mi az álláspontunk, hol húzódnak a határok, és mennyire vagyunk eltökéltek, majd nyugodtan kell válaszolnunk az amerikai reakcióra" - áll a nacionalista hangvételű kommentárjairól ismert Global Times írásában, miután az Egyesült Államok tíz európai országgal együtt Japánt is mentesítette az Iránnal kapcsolatos tervezett washingtoni büntetőintézkedés hatálya alól, de Kína, India és Dél-Korea továbbra is a listán van.


 

Az Egyesült Államok tíz európai országgal együtt Japánt is mentesítette az Iránnal kapcsolatos tervezett washingtoni büntetőintézkedés hatálya alól, de  Kína, India és Dél-Korea továbbra is a listán van. Peking nem hátrálhat meg az amerikai szankciók nyomására - szögezi le a témával kapcsolatban közölt csütörtöki kommentárjában a kínai Global Times (GT) című napilap.

Miután az Egyesült Államok azzal fenyegetett, hogy kizárja saját pénzügyi piacairól azon országok bankjait, amelyek július előtt nem csökkentik "jelentős mértékben" olajimportjukat az iszlám köztársaságból, Hillary Clinton már kedden bejelentette, hogy 11 országot kivettek a szankcionálandók köréből. A lépés - fogalmaz a GT - megnöveli a súrlódások veszélyét Kína és az Egyesült Államok között. Hozzáteszi: e szankciókat nem hagyta jóvá az ENSZ; Kína és India a nemzetközi szabályokkal összhangban cselekszik, még ha az amerikai média igyekszik is Kínát kiemelni.

Az amerikai szankciók nem ijesztőek, azok legfeljebb minimális kárt okozhatnak Kínának - jegyzi meg a szerző, aki úgy véli, "az Egyesült Államoknak kevés eszköze van arra, hogy igazán gazdasági kárt okozzon Kínának". A lap szerint Peking az amerikai lépés súlyától függően dönt majd arról, hogy hoz-e ellenintézkedéseket. Azonban ha az Egyesült Államoknak eltökélt szándéka, hogy megállítsa Kína Iránból származó olajimportját, kérdés, hogy vajon fontolóra kellene-e venni egy nagyobb kiterjedésű konfliktus, összecsapás felvállalását? - veti fel a lap, amely megjegyzi, az iráni olaj Kína teljes olajimportjának 14 százalékát teszi ki.

Fotó: AP

 

A GT szerint Kína nem teheti meg, hogy kulcsfontosságú nemzeti érdekét kockáztassa, csak hogy fenntartsa a jó viszonyt az Egyesült Államokkal. A lap ezért a komolyabb fellépés híve. Úgy véli, nincs ok az aggodalomra, Kínának bőven áll eszköz a rendelkezésére ahhoz, hogy ellensúlyozza az amerikai szankciókat, és "komolyan aláaknázza az amerikai gazdaságot".

"Meg kell mutatnunk az Egyesült Államoknak, mi az álláspontunk, hol húzódnak a határok, és mennyire vagyunk eltökéltek, majd nyugodtan kell válaszolnunk az amerikai reakcióra" - áll a nacionalista hangvételű kommentárjairól ismert Global Times írásában. Ugyanakkor a témában a kínai külügyminisztérium is véleményt nyilvánított, azt hangoztatva, hogy Kína törvényes úton, legális csatornákon, ésszerű és méltányos módon importál olajat Irántól. A vásárlást Kína gazdasági növekedése indokolja, azzal nem sért érvényes ENSZ biztonsági tanácsi határozatokat, nem veszélyeztet harmadik országot és nincs a nemzetközi közösség érdekei ellen sem - húzta alá Hung Lej (Hong Lei) külügyi szóvivő legutóbbi tájékoztatóján. Mint mondta, Kína számára elfogadhatatlan, s ezért ellenzi, hogy bármely ország egyoldalú szankciókat alkalmazzon más ország ellen hazai törvényeire hivatkozva.

HVG információHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.08.12. 31.szám
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget