Ma 2020. 7. 6, hétfő, Csaba napja van.

Ennyit keres az OTP és a Mol vezére

2012.03.28 09:34. - Lakatos Éva

Rendkívül jövedelmező pozíció lehet tőzsdei társaságnál igazgatósági vagy felügyelőbizottsági tisztséget betölteni, ráadásul nem feltétlenül a legnagyobbak fizetnek a legjobban a Napi Gazdaság összesítése szerint.


 

Tavaly a BÉT honlapján közzétett javadalmazási nyilatkozatok alapján Napi Gazdaság számításai szerint egy igazgatósági elnök átlag havi bruttó 420 ezer, egy igazgatótanácsi (it) tag 313 ezer, egy felügyelőbizottsági elnök 352 ezer, míg egy fb-tag 243 ezer forint tiszteletdíjban részesült, ami mellé egyes esetekben egyéb pénzbeni vagy természetbeni juttatás is dukálhatott.

A lap hozzáteszi, természetesen a szórás igen nagy, az átlagösszegek mögött éves szinten számottevő különbségek húzódnak meg.

A cégek rangsorában az első helyen hagyományosan az évi 50 ezer eurót (14 millió forint) fizető TVK végzett, míg második helyen havi 4300 dollárral (évi mintegy 10,4 millió forinttal) az E-Star. Az OTP így a havi 800 darabos részvényjuttatást figyelmen kívül hagyva csak a harmadik helyre futott be, a Molt és a Richtert beelőzve.

Különösen jól járhatnak a lap szerint az álláshalmozók. Az azonos tulajdonosi háttérrel bíró Elmű/Émász párosnál például szinte teljes mértékben megegyezik az igazgatóság, amelynek elnöke, Marie Theres Thiel így a két cégtől tavaly összesen bruttó 10,44 millió forint tiszteletdíjban részesült.

Hernádi Zsolt

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Csányi Sándor viszont csak a tiszteletdíjat tekintve jobban járt a Mol 11 millió forintra rúgó it-tagságával, mint az OTP elnöki tiszteletdíjával, igaz, utóbbi mellé havi 1000 bankrészvény is járt, vezérigazgatói fizetéséről nem is beszélve. Fordítottan is igaz ez, hiszen Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató tavaly az OTP igazgatóságába is bekerült. A Napi Gazdaságközelítő becslése szerint összességében Csányi a két posztért együtt bruttó 20,38 millió forintos, míg Hernádi 16,85 milliós tiszteletdíjban részesült, amit még a havi OTP-részvény-juttatások, illetve a Molnál az egyéb juttatások egészíthettek ki.

Lantos Csaba, a Keler igazgatóságának elnöke, a BÉT volt fb-elnöke, illetve az OTP korábbi vezérigazgató-helyettese az FHB fb-elnökségéért járó 3,8 millió forint mellett a Richter igazgatósági tagságáért 6,5 milliót, míg az E-Star it-tagságáért az év utolsó két hónapjában havi 4300 dollárt kapott.

Két nagy tőzsdei cég felügyelőbizottságában is képviselteti magát Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, a Corvinus Egyetem professzora, aki a Richter fb-elnökségéért járó 5,28 millió mellett a Mol fb-tagságáért közel 10,1 millió forintos tiszteletdíjban részesült.

Medgyessy Péter volt miniszterelnök a TVK-nál betöltött it-tagságáért euróból átszámítva mintegy nettó 14 millió forintos díjazásban részesült. Az ÁKK jelenlegi vezérigazgatója, Töröcskei István pedig tavaly a PannErgy it-tagságáért kapott 2,5 millió forintos tiszteletdíjat.

Sokkal többet érnek az operatív vezetésért, főleg a vezérigazgatói tisztségért kapott bérek és jutalmak, főleg ha az adott társaságnál még a menedzsmentet ösztönző részvényopciós program is működik (bár az utóbbi időben nem volt jellemző ezek lehívása) - tette hozzá a Napi Gazdaság.

Forrás:hvg.huHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.01 (25. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget