Ma 2019. 1. 17, csütörtök, Antal napja van.

Több, mint félmilliárd forintból korszerűsítik a mezőtúri szennyvíztisztító telepet

2012.03.29 09:01. - Lakatos Éva

Megkezdődött a mezőtúri szennyvíztisztító telep átfogó korszerűsítése, amelynek elkészülte után a műszaki létesítmény biztonságosan, a természeti környezetet óvó technológiával és a korábbinál gazdaságosabban fog üzemelni - jelentette be Herczeg Zsolt, a város fideszes polgármestere a települési szennyvíztisztítás átalakítására hivatott projekt szerdai nyitórendezvényén.

Hirdetés

 

A 625 millió forint összértékű beruházást mintegy 500 millió forint értékben az Európai Unió (EU) kohéziós alapja és a magyar költségvetés támogatja, a maradék költséget az önkormányzat egyéb anyagi forrásból, részben EU önerő alapból finanszírozza. 
    A mezőtúri telep jelenlegi kapacitásával nem tudja a beérkező szennyvíz hatósági előírások szerinti tisztítását ellátni. Emellett a szennyvíziszap kezelése is megoldatlan, mert a nyersiszapot csupán egy közeli  mezőgazdasági területre szivattyúzzák, amely szintén nem felel meg a hatályos jogszabályoknak.
    A projekt célja a létesítmény olyan mértékű bővítése és korszerűsítése, hogy a tisztított szennyvíz minősége minden esetben megfeleljen a befogadó vízminősége védelme érdekében előírt határértékeknek. További feladat az iszap víztelenítésének megoldása, hogy a szennyező anyag a jogszabályoknak megfelelő ártalmatlanításra elszállítható legyen.
    A munkák során egy új, napi 1.800 köbméter kapacitású tisztító készül, valamint a régi telep műtárgyainak részbeni átalakításával további napi 900 köbméteres kapacitás-bővítést hoznak létre, így a teljes napi tisztítási kapacitás 2.700 köbméterre emelkedik. 
    A beruházás befejezése 2012 őszére várható, amit egy fél éves próbaüzem követ, majd várhatóan 2013 tavaszától már rendes üzemben működik a szennyvíztisztító.


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.01.16. 2.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget