Ma 2020. 7. 5, , Sarolta, Emese napja van.

Bélyegzőpárna

2012.04.04 10:50. - Booster

Vélemény - "Újra nevetséges, kínos Abszurdisztánként került a világlapokba Magyarország. (...) Tetszik vagy nem, árgus szemekkel figyelik a külföldi elemzők a magyar belpolitikát."


Hollósi Zsolt -

Újra nevetséges, kínos Abszurdisztánként került a világlapokba Magyarország. A Fidesz pártcsaládjához közel álló német konzervatív napilap, az üzleti körökben befolyásos Die Welt tegnap Megbízható bélyegzőpárna címmel közölt portrét a „túl későn és nem teljesen szabad akaratból" lemondott Schmitt Pálról. Orbán Viktor bukott kreatúráját olyan emberként mutatta be olvasóinak, aki köztársasági elnökként „bármiféle megjegyzés és kérdés nélkül" írta alá a törvényeket. A Der Standard pedig a nemrég szintén lemondani kényszerült Christian Wulff német államfőhöz hasonlította Schmittet abban, hogy „lojalitása és alkalmazkodóképessége miatt" támogatta őt a Fidesz. A bécsi liberális napilap publicistája szerint a kérdés most az, hogy a magyar társadalom – ahogy a német – benyújtja-e igényét egy erős jelöltre.

Tetszik vagy nem, árgus szemekkel figyelik a külföldi elemzők a magyar belpolitikát. Majdnem úgy próbálnak minden rezdülésből következtetéseket levonni Orbán kiszámíthatatlan fülkeforradalmi rendszeréről, mint a hidegháború idején a kremlinológusok a moszkvai vezetés lépéseiből. Így nemcsak mi találgatjuk itthon, hogy a Fidesz milyen üzenetet közvetít majd elnökjelöltjével, hanem Berlinben és Washingtonban is igyekeznek kifürkészni a kormányfő szándékait.
Az európai, konszolidált polgári vonalat megtestesítő Martonyi János, Pálinkás József, Sólyom László vagy Vizi E. Szilveszter, de akár még a poénból bedobott Tulassay Tivadar is konszenzusosabb jelölt lehetne, mint a posztot most ideiglenesen betöltő keményvonalas ősfideszes, az Orbántól jobbra álló Kövér László, akinek 2002-es „kötelezését" sokan megbocsáthatatlannak tartják, és akinek hétfői, parlamenti elszólásából kiviláglott, hogyan is képzeli valójában a nemzet egységét. Nem lenne sokkal jobb választás a másik két szóba került pártalapító, a „csornai Charles Bronson", Áder János vagy az „iPad-alaptörvény atyja", Szájer József sem. Utóbbi esélyeit rontja: feleségének le kellene mondania, hogy elkerüljék a családi hatalom még kirívóbb koncentrációját.

Annak, aki mostanában minden fontos döntést meghoz, érdemes lenne megfogadnia a magyarellenesnek aligha beállítható erdélyi közéleti napilap, a Krónika figyelmeztetését: „Schmitt utódjának kiválasztásakor nem árt odafigyelni, hogy olyan, köztiszteletben álló személyre essen a választás, akinek szerepét nem csupán annyiban határozzák meg, hogy kritikátlanul asszisztáljon a kormányoldal döntéseihez".

Délmagyarország napilapHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.01 (25. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget