Ma 2020. 5. 30, szombat, Zsanett, Janka napja van.

A kormány a babakötvényt is államosítaná

2012.04.10 08:47. - Lakatos Éva

A kereskedelmi bankok helyett az állam fogja kezelni a babakötvényeket és a Start-számlákat, amire külön kötvénytípust alapítanak - írta szombati számában a Magyar Nemzet. A napilap közlése szerint a Magyar Közlönyben már megjelent, hogy a nemzeti fejlesztési miniszternek április 10-ig törvénymódosítást kell kezdeményeznie: a szóban forgó értékpapírszámlákat a jövőben a Magyar Államkincstár vezethesse.


 

A lap szerint az új törvény nem nyúlna a már futó számlákhoz, csupán arról rendelkezik, hogy az új kedvezményezettek javára nyitott számlákat már kizárólag az állam kezelhesse.
 
Ne más húzzon hasznot
Az életkezdési támogatások - az úgynevezett babakötvények - átvétele és az ezzel kapcsolatos számlavezetés államosítása legutóbb januárban merült fel.
 
A változtatás oka az akkori indoklás szerint az volt, hogy a számlákra érkezett, államilag támogatott befizetéseket ne a kereskedelmi bankok forgathassák, hanem az államnak származzon haszna belőle.
 
A babakötvény
A Magyar Államkincstár 2006 óta minden magyar állampolgárságú, hazai lakóhellyel rendelkező gyermeknek biztosít egy 42 500 forintos induló támogatást. Ez az úgynevezett babakötvény, amely az ötéves államkötvények kamata szerint kamatozik, amíg a gyermek betölti a 18. születésnapját.
 
A szülők azonban eseti és rendszeres befizetésekkel járulhatnak hozzá, hogy gyermekük a felnőttkor elérésekor egy nagyobb összeggel rendelkezzen. Ehhez azonban egy úgynevezett Startszámlát kell nyitni a kincstárnál vagy egy banknál. A jövőben ennek a számlának a vezetése válna állami monopóliummá.
 
Eddig a kincstár hatvanmilliárd forintot, a szülők 15 milliárdot fizettek be, amelynek jelentős részét a bankok forgatják.
 
index.hu


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.05.27 (20. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget