Ma 2020. 8. 15, szombat, Mária napja van.

Motorvonatok szállítására írt alá szerződést a GYSEV és a Stadler Rail

2012.04.13 09:41. - Lakatos Éva

 Négy darab FLIRT típusú villamos motorvonat szállítására írt alá szerződést Dávid Ilona, a Győr-Sopron-Eberfurti Vasút (GYSEV) Zrt. elnök-vezérigazgatója és Dunai Zoltán, a svájci központú Stadler Rail csoport magyarországi országigazgatója csütörtökön, Budapesten.


 

Dunai Zoltán elmondta: a négy motorvonat szállítására szóló szerződés összértéke 20,3 millió euró, az első vonatot 2014 elején, míg az utolsót 2014 közepéig adják át a GYSEV-nek. Az új vonatok kocsiszekrényeit Szolnokon gyártják, a járművek jelentős magyar beszállítói hányadot tartalmaznak majd. A járműgyártási piac kedvező alakulása esetén összeszerelő üzemet is telepítenének Szolnokra, ez a terv döntés alatt áll, de elképzelhető, hogy már a GYSEV-nek szánt szerelvényeket is itt állítják össze - tette hozzá.
    Dávid Ilona hangsúlyozta: több mint fél éve elkészült a GYSEV Zrt. által üzemeltetett Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vonal teljes rekonstrukciója, az új járművek is ezen a vonalon fognak közlekedni.
    A GYSEV Zrt. 2011 november 26-án írt ki tárgyalásos közbeszerzést 4 darab regionális villamos motorvonat szállítására. A tender dokumentációját 4 vállalat vásárolta meg, pályázatot a Stadler Bussnang AG nyújtott be.
    A GYSEV elnök-vezérigazgatója szólt arról, hogy a GYSEV 2009-ben indított, Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vonal megújítására szóló nagyprojektje 48,6 milliárd forint, amelyet 85 százalékban az Európai Unió finanszíroz, és ebben a projektben a FLIRT beszerzéseket 100 százalékban az Európai Unió állja.
    Dávid Ilona úgy fogalmazott: megtérülő befektetés az utasokért tenni, mert többen választják a közösségi közlekedést az egyénivel szemben. Az idén februárban múlt év februárjához képest a Sopron és Szentgotthárd közötti szakaszon 26 százalékkal, Szombathely és Szentgotthárd között 20 százalékkal nőtt az utasszám. Ehhez hozzájárult az is, hogy a minőségi szolgáltatásra helyezik a hangsúlyt. Példaként említette, hogy Szombathely és Sopron között óránként 120 kilométerrel közlekednek a szerelvények, ez nagy időmegtakarítást jelent az utasoknak.
    Dunai Zoltán tájékoztatása szerint a szerelvények alacsonypadlósak, 160 kilométer maximális sebességre képesek.
    Az országigazgató emlékeztetett arra, hogy öt éve közlekednek a magyar vasúton FLIRT motorvonatok. A MÁV számára már szállítottak 60 FLIRT vonatot, és ezek 40 millió kilométeren 7 milliárd forint megtakarítást értek el üzemeltetőjüknek. 
    A svájci cég magyarországi érdekeltségei összesen 350-400 embernek adnak munkát. Szolnokon 265 alkalmazottat és 60 bérelt munkaerőt foglalkoztatnak, Pusztaszabolcson pedig 35 munkatárs dolgozik.
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.08.12. 31.szám
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget