Ma 2021. 1. 19, kedd, Sára napja van.

A Holokauszt áldozataira emlékeztek Szolnokon

2012.04.16 12:56. - Lakatos Éva

A magyar, ezen belül pedig a szolnoki Holokauszt áldozataira emlékeztünk ma. A színvonalas megemlékezésen a közélet szereplői mellett rengeteg fiatal jelent meg; ahogy Varga Béla holokauszt-túlélő beszédében hangsúlyozta: az ő feladatuk, hogy őrizzék az emlékét a borzalmaknak, és tegyenek az ellen, hogy ez megismétlődhessen. 


 

A holokausztra, az elhurcolt és meggyilkolt százezrekre emlékeztünk ma, azokra az ártatlan emberekre, akiknek csupán egyetlen „bűnük” volt: származásuk. Bár a holokauszt már történelem, túlságosan közeli még az emlék; sokak szívében él eleven fájdalommal a rokonok, barátok elveszése. A mai megemlékezésen személyes beszámolókat, emlékeket is idéztek túlélők, beszédük főleg a fiatalok számára lehet megrendítő példa: hisz sok korukbelit hurcoltak el az országból, és Szolnokról is. 
 
Szolnokról 1500 embert hurcoltak el, közülük 799 élte túl a koncentrációs, és munkatáborok borzalmait, és nekik is csupán töredéke tért vissza. A város ezúttal az országos holokauszt megemlékezések egyik központja is volt. Az egykori gettó, a Pelikán Szálló falán elhelyezett emléktáblánál kezdődött a városi megemlékezés, majd az emlékmenet a botlókövek érintésével átsétált a város egykori zsinagógájához, a Szolnoki Galériához.
Itt a város, és megye vezetői mellett Fónagy János államtitkár mondott beszédet, majd Varga Béla túlélő mondta el megrendítő emlékeit, aki családjával megjárta a holokauszt poklát… Az idős túlélő arra kérte a jelenlévő fiatalokat, hogy ne fordítsák el a fejüket, ha erőszakot látnak, ne zárják be a fülüket a gyűlölködő beszéd előtt, hanem tegyenek ellene, s ne engedjék, hogy újra mártírjai legyenek a gonosz ideológiáknak. A beszédeket és megmlékezést a Verseghy Ferenc Gimnázium tanulóinak műsora követte: a fiatalok énekekkel, visszemlékezésekkel érzékeltették az eseményeket.
 
Az Auschwitz album című kiállítást megnyitó Verő Tamás rabbi családjának emlékeit idézte fel a Soá-ról: "a mi fényképalbumunkban, és még nagyon sok család albumában vannak üres lapok. Olyan üres oldalak, ahonnan generációk képei hiányoznak. Nagyszülők, dédszülők, akikről nem maradt fénykép, mert életük tragikusan korán véget ért… Emlékezni kell, hogy a tragédia többé ne ismétlődhessen meg!"
 
A megemlékezést koszorúzás zárta, majd diákok kalauzolták végig az érdeklődőket a tárlaton, amely április 27-ig 9-17 óra között tekinthető meg.
A rendezvényen készült fotóinkat Képgalériánkban tekinthetik meg.


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2021.01.13 (2. szám)
Presztízs magazin 2020. tél
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget