Ma 2020. 8. 15, szombat, Mária napja van.

Fazekasműhelyt épít Ambrus Attila

2012.04.18 08:52. - Lakatos Éva

A Viszkis építkezik. Méghozzá fazekasműhelyt épít. Abban készülnek majd a Viszkis-kerámiák.


 

Kizárólag a Blikk látogathatta meg a megtért bankrablót, miközben talicskázott, maltert habart és földet lapátolt. Ambrus Attila (45) egy percét sem vesztegeti, mint mondja, vesztegetett már éppen 13 évet, így minden idejét betáblázza, és hasznosan kitölti. Amikor a kőműves nem dolgozik, vagy az építőanyag még úton van, újabb kerámiaterveket készít, sőt már a szekrényben sorakoznak a kiégetésre és mázolásra váró kerámiái, amelyeket üresjárataiban készített a Budapest környéki műhelyének építése közben.

A Viszkis reméli, hogy másfél hónap múlva már elkezdődhet a munka. Fotó: Czerkl Gábor

– Azt remélem, hogy másfél hónapon belül majd itt, a műhelyben pörög a korongozógép, és készülnek a kerámiák. Most a falazásnál tartunk, hamarosan felhúzzuk a tetőt, és kész a műhely – mondta zihálva munka közben a Viszkis, aki hozzátette: már kapott egy-két felkérést, így remélhetőleg van létjogosultsága a fazekasműhelynek.

Mindent maga csinál a műhelyében. Fotó: Czerkl Gábor

Mint megtudtuk, Ambrus Attila mindennapjai mostanság elég monotonok, mert reggeltől estig munkával telnek. Amikor újpesti albérletében megcsörren az óra, Ambrus elkezdi a börtönben megszokott reggeli tornáját, felöltözik, és már indul is az építkezésre. Ott azonban engedelmesen követi a kőművesek kívánságát, ha kell, a betonkeverőnél strázsál, ha szükséges, téglákat hord, sőt az emésztőgödröt is ő ásta ki volt csapattársai segítségével.

– Valószínűleg szükségem lesz majd segítségre is, ha beindulnak a dolgok, hiszen egymagam nem tudok mindent megcsinálni, időben sem. Nekem szívügyem ez az egész, és hogy tényleg a tőlem telhető legjobb minőségű tárgyak készüljenek majd el. Fontos, hogy még képezzem magam szakmailag is, hisz a kerámiázásnak rengeteg csínja-bínja, ágazata és szintje van. Egyébként a régi fazekasműhelyek Erdélyben is komoly családi vállalkozások voltak, jó néhány embernek adtak munkát a különböző munkafázisok – folytatta, hozzátéve: péntekenként egy budapesti kerámiaműhelybe jár szakmai továbbképzésre. Nagyon várja ezeket az alkalmakat, mert igazi felüdülést jelent számára, hogy elismert kerámiaművésztől tanulhat és kérhet tanácsokat.

Egy percig sem akarja vesztegetni az idejét. Fotó: Czerkl Gábor

A Viszkist barátain kívül családja is segíti, jó szóval és szeretettel is. Mint megtudtuk, Ambrus édesanyja nemrégiben Magyarországon járt látogatóban, hazai pálinkával és jóféle erdélyi ételekkel kedveskedve az asszony mindenben fia mellett áll, és nagyon boldog, hogy Attila fia szabadulása után becsületes munkával akarja kenyerét megkeresni, ráadásul rengetegen drukkolnak neki.

Mint ismeretes, Ambrus Attila, alias Viszkis összesen 30 bankot fosztott ki „pályafutása" során. Gúnynevét a rendőröktől kapta, mivel minden bankrablás előtt felhajtott egy pohár whiskyt. A rendőrség végül elfogta, a bíróság pedig 17 év szabadságvesztésre ítélte, amelyből nemrég szabadult Sátoraljaújhelyről.

Blikk összeállításHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.08.12. 31.szám
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget