Ma 2020. 7. 11, szombat, Nóra, Lili napja van.

Láthatatlan nyereség: trükköznek a magyar multik

2012.04.18 08:47. - Lakatos Éva

Láthatatlanná tenné nyeresége bizonyos százalékát a nemzetközi színtéren működő legnagyobb magyar cégek egy része - írja a Népszava.


 

A nemzetközi színtéren működő húsz legnagyobb magyar vállalat tavaly a világ 37 országában 172 leányvállalattal rendelkezett, és mintegy 40 ezer főt foglalkoztatott külföldön. Egy részük azonban különböző cégeken keresztül "láthatatlanná tenné" nyeresége egy részét - írja a szerdai Népszava.
 
A lapnak Inotai András, a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézetének volt igazgatója elmondta, hogy a  külföldön is terjeszkedő magyar társaságok – a "magyar multik" – vállalati kultúrája a legtöbb esetben hiányos, és az ilyen cégek adózási morálja sem mindig a legjobb. Szerinte az ilyen cégeknek fokozottan kellene arra törekedniük, hogy a külföldön, illetve idehaza megszerzett profitjukat Magyarországon fektessék be munkahelyek teremtésére, illetve társadalmi, kutatási, fejlesztési célokra. Ehelyett azonban több "magyar multi" különböző offshore cégeken keresztül "láthatatlanná teszi" a bevételei egy részét - áll a cikkben.
 
Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke a lapnak elmondta: bár a "magyar multik" erősen hajlanak az "adóoptimalizálásra", vitathatatlanul meghatározó szerepet töltenek be a hazai gazdaságban, mivel így is legnagyobb adófizetők, s egyben a legnagyobb munkaadók. Ugyanakkor ezekre a vállalatokra az is jellemző – tette hozzá a szakember –, hogy a többi nemzetközi társasághoz hasonlóan akkor hozzák haza a profitjukat, ha a piaci körülmények itthon éppen kedvezőek.
 
Forrás: hvg.hu


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.08 (26. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget