Ma 2020. 7. 14, kedd, &Őrs napja van.

Gyűjtik az önerőt a szolnoki citromsavgyárhoz

2012.04.19 13:59. - Lakatos Éva

Jelenleg azon dolgoznak, hogy a kínai hátterű szolnoki citromsavgyár beruházásához szükséges önerőt előteremtsék – mondta a Népszabadságnak a város polgármestere, Szalay Ferenc.


 

Korábban a város vezetője és a fejlesztés mögött álló kínai China BBCA Group Corporation jelezte, hogy a beruházás teljes bekerülési összege mintegy 90 millió dollár, azaz mai árfolyamon már 20,2 milliárd forint lesz. A költségek megoszlásával kapcsolatban Szalay kifejtette: 70 százalékban a kínai fejlesztési bank biztosítja a tőkét, míg a 30 százalék lenne az önerő. Utóbbiból 40 százalék esne e BBCA-ra, míg 60 százalékot a projektnek helyszínt biztosító ipari park tenne le. Utóbbi tételhez keresik a leggazdaságosabb bevonási lehetőséget – jegyezte meg.
 
Az ügyben amellett, hogy a közelmúltban 20 millió forint jegyzett tőkével létrehozták a beruházást bonyolító BBCA Szolnok Biokémiai Zrt.-t –amelynek egyik tulajdonosa a Szolnoki Ipari Park Kft.,míg amásik a China BBCA Group Corporation lett –, egy másik érdemi fejlemény is történt. A Kormany.hu oldalon néhány hete jelezték, hogy a projektet kiemelt beruházássá nyilvánították. A státus megszerzése, amely azzal jár, hogy a hatóságok soron kívül kezelik a fejlesztést, és felgyorsulnak az engedélyezési eljárások, a kínai félnek volt fontos. Amikor ugyanis az élelmiszeriparban használt 60 ezer tonna citromsav termelésére alkalmas üzem építéséről szóló szándéknyilatkozatot aláírták, akkor kínai részről hangsúlyozták, nagyon számítanak rá, hogy projekt megkapja a kiemelt minősítést.
 
A városvezető szerint amennyiben az előkészületek és a fejlesztés a jelenlegi ütemben zajlik, akkor a gyár 2013-ban megkezdheti a próbagyártást, bár eddig még egyetlen kapavágás sem történt.
 
Forrás: nol.hu


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.08 (26. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget