Ma 2020. 6. 1, hétfő, Tünde napja van.

Percenként 2 forintos telefonadó jöhet

2012.04.23 11:51. - Lakatos Éva

A német Welt Online információi szerint a magyar kormány a jövőben percalapú adót akar kivetni a telefonbeszélgetésekre. Egy perc beszélgetés után 2 forintot számolnának fel. Ugyanilyen összeggel terhelnék az sms-eket is. Az új adót a telekom cégeknek kellene begyűjteni, majd továbbutalni. A cikk az internetezés tervezett adójáról nem ír.


 

Brüsszel még ezen e héten vizsgálatot indít a tervekkel kapcsolatban, írja a német lap. A cikk emlékeztet arra, hogy az országban jelenleg is van egy, a telekomszektort sújtó különadó, és hogy ezt az az évi 61 milliárd forintos telekomadót Brüsszel megtámadta, az ügy az Európai Bíróságon van.
 
A magyar kormány az új telefonos adóval mintegy 170 millió euró bevételre számít a Welt szerint; átszámolva ez 51 milliárd forintot jelent. Az adót várhatóan júliustól vezetik be, és a lap információi szerint nem meghatározott, egy vagy kétéves időszakra, hanem korlátlan időre szólna.
 
 
Jelentős piaci részesedése miatt az adó súlyosan érintené a Magyar Telekomot: a Deutsche Telekom leányvállalatának ügyfeleitől származna az adó fele. A cég a hétvégén nem kívánt nyilatkozni a nyilvánosságra hozott tervekről.
 
Magyarország  ezzel ismét kiélezi a  feszültséget az Európai Bizottsággal és a Telekom szolgáltatókkal. Úgy tűnik, a magyar kormány nem hátrált meg az eddigi brüsszeli ellenlépésektől, írja a német online lap.
 
Az internetadó és a telefonálást sújtó új adónemek bevezetéséről szóló hírek pénteken az Origo meg nem nevezett minisztériumi forrásokra alapozott cikke után terjedtek el. Az internetes újság szerint a Matolcsy György által vezetett NGM-ben már dolgoznak a telefon- és internetadó kivetésén, sőt az elkészült számítások szerint az új sarcból évi 40-50 milliárd folyhat be az államkasszába.
 
Derült égből a villámcsapásként érte a távközlési cégeket, hogy a kormány továbbra is megadóztatná őket, legalábbis szektorukat, még ha ezúttal már közvetlenül a felhasználókra vetnék is ki a sarcot. A kiszivárgott tervek szerint várt mintegy 50 milliárd forintos bevétel nagyjából megegyezik az Európai Unió által kritizált távközlési különadó összegével, ami évente 61 milliárd forintot hozott a költségvetésnek.
 
Az ágazati adót 2010-ben vezették be, három éven át akarták kivetni a távközlési cégekre, és a kormány eddig nem jelezte, hogy meg kívánná hosszabbítani a hatályát – jövőre az eddigi ígéretek szerint a többi, a bankszektort és a kiskereskedelmi láncokat terhelő különadóval együtt eltűnne.
 
Forrás: index.hu


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.05.27 (20. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget