Ma 2019. 2. 17, , Donát napja van.

Karhatalom az iskolákban. Akár verhetik is a gyerekeket az iskolaőrök

2012.04.24 08:36. - Booster

Iskolaőröket alkalmazhatnának a nevelési és oktatási intézmények a Belügyminisztérium (BM) tervei szerint; az őrök megakadályozhatnák, hogy a tanköteles korú diákok a tanítás vége előtt - igazolatlanul - elhagyják az iskolát, jogosultak lennének betartatni a házirendet, elfogni azokat, akik bűncselekményt vagy szabálysértést követtek el, továbbá meggátolhatnák az intézmény területére való jogosulatlan belépést. MTI


Kovács Mihály - szolnokinaplo.hu

Én Szolnokon születtem és itt jártam ki az általánost még jóval a rendszerváltás előtt. Akkoriban még fel sem merült bárkiben is, hogy ne lenne elég Józsi bácsi, a ,,pedellus”, aki megtanított bennünket „Jó napot!-ot" köszönni. A tanárnak akkoriban még tekintélye volt és erősítés sem kellett valamilyen hivatalos iskolaőr formájában, hogy megvédje őket, vagy bennünket, esetleg  a berendezést.
Azóta nagyot fordult a világ. Mindennapos a lógás, a szülők nem egyszer ügyvéddel vagy éppen verőemberrel keresik az igazukat, a tolvajokról, rablókról és más iskolakörnyéki kártevőkről nem is beszélve. Vagyis szükség van a biztonsági szolgálatra, amely felismerhető egyenruhában, elrettentő eszközökkel tűnik fel a kellő pillanatban, és amely nemcsak a rendet szolgálja, hanem élettapasztalatával, tartásával példát mutat. Így az iskolások és a dolgozók valódi védelmezői is lehetnének.

A Belügyminisztérium tervezete a köznevelési törvényt is módosítaná, kiegészítené azt az iskolaőrökre vonatkozó szabályokkal. Bekerülne a köznevelési törvénybe: a házirend előírhatja, hogy a tankötelezettség teljesítéséig a tanköteles tanuló nevelési-oktatási intézményből történő eltávozását - kivéve, ha távozásának okát megfelelően igazolja - az iskolaőr megakadályozhatja. Az iskolaőr alkalmazását nem tennék kötelezővé, a javaslat csak úgy fogalmaz, hogy a nevelési-oktatási intézmény iskolaőrt alkalmazhat. Az iskolaőrök dolga lenne a házirend betartatása is.

Az iskolaőr még testi kényszer alkalmazására is jogosult lenne, igaz, nem az éppen kilógni készülő diákokkal, hanem például a tanárverésre készülő, hőzöngő rokonokkal szemben. "Arányos mérvű testi kényszert" a tervezet szerint akkor vethetne be az iskolaőr, ha meg akarja akadályozni a jogosulatlan belépést az iskola területére, ha a jogosulatlanul bent tartózkodót kell onnan eltávolítania, vagy pedig ha bűncselekményen vagy szabálysértésen ér tetten valakit (ilyen esetben el is foghatná az illetőt). Ma már szabálysértésnek számít viszont például egy cigi elszívása is a vécében, így - elméletileg - az iskolaőr fizikai fellépésére számíthatna az a diák is, akit rajtakaptak a tilosban dohányzáson, és magától nem akarja elnyomni a cigit.

Arról nem szólnak a hírek, hogy ki és miből fogja fizetni az őrt, amikor az intézmények a fennmaradásukért küzdenek? Az állam láthatóan kihátrál a teljes iskolaátvételből és már csak részfeladatokat akar vállalni, a többit az önkormányzatokra hárítaná, miközben az eddigi normatívának a töredékét fogja kifizetni érte.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.02.13. 6.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget