Ma 2020. 8. 15, szombat, Mária napja van.

Széll 2.0: mindenki többet fizet

2012.04.25 20:42. - Booster

Kiszámoltuk, hogy egy négyfős család mennyi telefon-, tranzakciós és biztosítási adót fog befizetni a költségvetésnek. A három tétel együtt évente összesen 28–43 ezer forint.


Fekete Klára-Segesvári Csaba

Percenként két forintos telefonadó
Már idén júliustól fizetjük a Nemzeti Reform Programban meghirdetett telefonadót; minden megkezdett perc és elküldött SMS/MMS után két forintot. A kormány tervei szerint a költségvetésnek a fogyasztási adóból idén harminc-, jövőre pedig már ötvenkétmilliárd forintos bevétele lesz. Mekkora teher lesz ez egy családnak? A KSH adataiból kiderül, a mobilon átlagosan 1,9, vezetéseken alkalmanként 3,4 percet beszélünk.
 

Jacob Gábor montázsa
Jacob Gábor montázsa

Azt is megtudtuk, hogy egy vonalas telefonáló 166 percet beszél havonta, a mobil-előfizetéseknél 161 perc/hónap a forgalom. Átlagos, képzeletbeli 4 fős családunkban három mobiltelefont használnak, a két szülő és a középiskolás lány mellett a legkisebb általános iskolásnak még nem vásároltak készüléket. Vezetékes telefont a nagymama miatt tartanak, aki nem bízik a zsinór nélküli eszközökben. Eddig egymás között ingyen beszéltek.
 

Új lyukak a nadrágszíjon

A bejelentett Széll Kálmán Tervet hívhatjuk reformnak, megszorításnak, költségvetési kiigazításnak vagy éppen konvergencia- programnak. A rendszer nem új keletű: a sorozatot 2006-ban a Gyurcsány-kormány munkát terhelő adók és járulékok emelésével, oktatási, egészségügyi kiadások mérséklésével kezdte. 2008-ban eltörölték a 13. havi juttatásokat, emelték az adókat. 2010-ben az Orbán-kormány bevezette a válságadókat, 2011-ben jövedéki adót emelt. 2012-ben megszüntette az adójóváírást, újra emelte a jövedéki adót, kötelezően felemelte a minimálbért, miközben rekordszintre ugrott az áfa is. A sort idén a telefon-, 2013-tól a csekk-, a tranzakciós és a biztosítási adó folytatja.
 

Számításaink szerint az új adók miatt mobilonként és havonta 332 forinttal nő a háztartás kiadása, a vezetékes telefon ehhez még hozzátesz további 322 forintot. A három mobil- és egy vezetékes telefon adója havonta 1318, évente pedig több mint 15 ezer forinttal terheli a családi költségvetést.

Biztosítási adó – lakás, casco után is
A kormány még tavaly bevezette a kötelező biztosításokat terhelő harminc százalékos baleseti adót. A sort 2013-tól a casco, a lakás- és más vagyonbiztosítások adóztatása folytatja, viszont adómentes marad az életbiztosítás. A Széll Kálmán Terv 2.0 című kormányzati dokumentum szerint a vagyoni és balesetbiztosítások esetében tíz százalékos, a casco biztosítások esetében 15 százalékos kulcsot határoznak meg. A kivetett terhekből a baleseti adóval együtt 47 milliárd forintos bevételre számítanak.

Egy átlagos család lakás-, kötelező, ritkább esetben casco biztosítással is rendelkezik. Egy 50 négyzetméteres lakás éves biztosítási díja – az egyik online biztosítási alkusz adatai alapján – 8–13 ezer forint közötti. A kormány tíz százalékos tehernövelése évente 800–1300 forintot többletkiadást jelent. Új ügyfélként cascót, egy tíz éves 1,6-os benzines autóra harminc évesen 42–114 ezer forint közötti éves díjért köthetünk. A kormány 15 százalékos adóval terheli ezt a biztosítást is, cascós kiadásaink szolgáltatótól függően évente 6,3–17 ezer forinttal nőnek.

Sárgacsekk-adó
Ma Magyarországon 8 millió embernek van saját bankszámlája a Magyar Nemzeti Bank tavaly novemberi adatai szerint. Mintegy 7,5 millió betéti kártyát számoltak össze, s a mintegy négymillió magyar háztartás mindegyikébe visz havonta néhány sárga csekket a postás.
 

Nemcsak a számlát kell kiegyenílteni jövő januártól, hanem azért is fizetünk majd – hogy fizetünk. Fotó: Segesvári Csaba
Nemcsak a számlát kell kiegyenílteni jövő januártól, hanem azért is fizetünk majd – hogy fizetünk. Fotó: Segesvári Csaba

A pénzügyi tranzakciók megadóztatása tehát gyakorlatilag kikerülhetetlen. Az 1 ezrelékes adót mindenki megfizeti majd 2013. január 1-jétől, amikor megkapja a fizetését, amikor a számlájáról készpénzt vesz fel egy bankfiókban vagy egy automatánál, elutal bizonyos összegeket, hogy a rezsiszámláit kiegyenlítse, befizeti a sárga csekkjeit vagy használja a netbanki szolgáltatásokat, és üzletben vásárol a bankkártyájával.
 

Háromszoros jövedékiadó-emelés

A kormány tavaly novemberben első lépcsőben hét százalékkal emelte a cigaretta jövedéki adóját. 2012 februárjában újabb, dobozonkénti 50–60 forintos drágulást hozott az adóemelés. Júliustól folytatódik az emelés: 30–40 forinttal fog többe kerülni egy doboz füstölnivaló.
 

Kiszámoltuk: átlagos magyar családunk a három mobilszámlával, továbbá a szokásos víz-, gáz- (vagy távhő-), villany-, lakásbiztosítás-, casco- és  kábeltévészámlával (kombinálva az internettel és a vezetékes telefonnal) minimum kilenc befizetést, átutalást kezdeményez egy hónapban. Ha a négy vasárnapot levonjuk a napok számából, 26-szor vásárol élelmiszert kártyával, legalább 4-szer vesz fel készpénzt, minimum kétszer küld másnak interneten valamekkora összeget, és tízszer vásárol mást: cipőt, ruhát, bútordarabot. Összesen ötvenegy az úgynevezett tranzakciók száma.

De igazából nem is ezen van a hangsúly, ezzel a számmal csak azt próbáltuk szemléltetni, hogy a kevéske jövedelem is hányfelé szakadhat internetes bankolással és bankkártyás fizetéssel. Az új adónem ugyanis a forgalmat adóztatja meg: aki például csak 100 ezer forintot mozgat meg egy hónapban, az 100 forintot ad az államnak havonta, de ha 300 ezer forintot forgat meg, akkor már 300 forint a sarc.

Jóval többet fizet a család abban az esetben, ha rászokott a tudatos, ésszerű bankolásra: vagyis minden számláját banki átutalással, az interneten rendezi, ahol csak lehet, bankkártyával fizet, viszont saját biztonsága érdekében mindegyik művelet után SMS-értesítést is kap a bankjától. Ezt a két felnőttet az új adó érezhetően jobban sújtja majd: a havi tizenegy átutalás, négy készpénzfelvétel, harminchat kártyás vásárlás akár 500–800 forintra rúghat jövőre. Így évente 6–10 ezer forintot adózunk.

- Délmagyarország napilap -Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.08.12. 31.szám
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget