Ma 2020. 2. 20, csütörtök, Álmos napja van.

Navracsics Tibor: "Fél évszázada nem volt ilyen nagyszabású változás"

2012.05.07 09:38. - Lakatos Éva

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kormányhivatalba látogató Navracsics Tibor szerint a magyar közigazgatásban a 2012-es esztendő a konszolidáció és a felkészülés éve lesz, miután 2011-ben lezárták azt dolgos időszakot, ami a megyei kormányhivatalok és egyben a kormányablakok működésének megindításával járt együtt.


 

 A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter erről pénteken Szolnokon, a megyei kormányhivatalnál tett látogatása alkalmából tartott sajtótájékoztatón beszélt.
    Emlékeztetett arra, hogy 2011 őszén megkezdődött a megyei önkormányzatoktól a megyei fenntartású intézmények átvétele is, és ezzel a kormányhivatalok egy új feladattal gyarapodtak. Ez, az intézmények fenntartásával, átvilágításával, illetve azok további sorsáról való gondoskodással járó teendő, eredetileg nem szerepelt a kormányhivatalok tervezett profiljában - tette hozzá a politikus.
    Az intézmények átvilágításával és a vagyon felmérésével összefüggő kormányhivatali munkákról azt mondta: úgy kell eljárni, hogy 20 év óta először tiszta képet kapjanak arról, mi tartozik a nemzeti vagyon körébe, és azok milyen értéket képviselnek.
    Az idei év pedig azért a felkészülésé is, mert készítik elő a járási rendszert, amelynek 2013 január elsejétől működőképesnek kell lennie egy lényegesen kibővült kormányablak hálózattal - húzta alá a Navracsics Tibor. Ennek kapcsán megemlítette azt a tervet, hogy európai uniós források bevonásával egyes, nagy forgalmú vasútállomásokon is kormányablakokat alakítanának ki az állampolgárok ügyintézésének kényelmesebbé tételéért.
    A közigazgatási és jogi tárca vezetője szólt arról: immár a parlament előtt van a járásokról szóló törvénytervezet, annak részletes vitája most következik, és várhatóan május végén az Országgyűlés elfogadja a legmagasabb szintű jogszabályt.
    Fontos tudni, hogy a törvénytervezet nem vesz el hatásköröket az önkormányzatoktól, hanem a teherelosztás válik arányossá, és ezzel megszűnik az az állapot, hogy az 1990 óta az önkormányzatok látták el megbízás alapján az állami szolgáltatások nyolcvan százalékát - hangsúlyozta Navracsics Tibor.


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.02.19 (7. szám)
Presztízs tél 2019
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget