Ma 2020. 9. 28, hétfő, Vencel napja van.

Napi: új EU-eljárás indulhat Magyarország ellen

2012.05.08 10:46. - Lakatos Éva

A hulladékkezelés államosítása miatt külföldi érdekeltségű vállalkozók a versenyjogi biztoshoz fordulhatnak, így e jogszabály miatt újabb kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen - írja a Napi Gazdaság.


 

A Hulladékhasznosítók Országos Egyesületének (HOE) tagjai közül egyelőre még nem éltek panasszal a tervezett törvénnyel kapcsolatban - írja a Napi Gazdaság.

Fotó: Marton Szilvia

Sárosi Eszter ügyvezető igazgató szerint ők is a hírekből tudják, hogy külföldi érdekeltségű cégek kifogást emeltek az államosítási elképzelések ellen. A HOE tagjainak inkább az áll érdekükben, hogy a jogszabályban egyértelműen határolják el a hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatokat, és a törvény ne tegye lehetővé, hogy a tulajdonosi szerkezetből fakadóan egyes vállalatok tisztességtelen módon juthassanak versenypiaci előnyhöz.

Korábban a hulladékgazdálkodás részleges államosítása már ellenállást váltott ki a szolgáltatók körében. Ezért a kormány újabb, ezúttal Brüsszelből érkező pofontól tartva még a parlamenti szavazás előtt elküldte jóváhagyásra a jogszabályt.

A Napi Gazdaság szerint mindez aligha lesz elegendő ahhoz, hogy az unió eltekintsen a már megkezdett kötelezettségszegési eljárás lefolytatásától. Ráadásul egyre többen hangoztatják, hogy az államosítási tervek megszüntetik a piaci versenyt.Magyarország késésben van az EU-irányelveknek megfelelő új hulladékgazdálkodási törvény elfogadásával, ami miatt Brüsszel kötelezettségszegési eljárást folytat. Az EU 2008 végén jóváhagyott új hulladék-keretirányelvének előírásait a tagállamoknak legkésőbb két éven belül, azaz 2010 végéig kellett volna beépíteniük szabályozási rendszerükbe.

Forrás: hvg.huHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.09.23. (37.szám)
Presztízs magazin 2020. nyár
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget