Ma 2020. 2. 20, csütörtök, Álmos napja van.

Élménytábort szerveznek a kunmadarasi repülőtér titkainak megismerésére

2012.05.09 11:25. - Lakatos Éva

A kunmadarasi volt szovjet katonai repülőtér titkaiba nyerhetnek betekintést mindazok, akik jelentkeznek a május végén Berekfürdőn, illetve az egykori légi bázison rendezendő táborozásra.

Hirdetés

 

"Föld alól felszálló repülőgépeket, rakétasilókat és egyéb légből kapott legendákat nem ígérhetünk, de ha valakit izgatnak a szovjet légierővel és a katonai repüléssel kapcsolatos tudnivalók, azokkal bőven szolgálhatunk" -  mondta kedden az MTI-nek Vándor Károly főszervező, a témával évek óta foglalkozó repüléstörténész.
    A tábor ötletgazdájának közlése szerint a május 25-27. között tartandó program résztvevői először elméleti kiképzést kapnak Berekfürdőn A szovjet repülőtér titkai című kiállításon. A tárlaton látható katonai felszerelések, tárgyak és fotók döntően a közeli Kunmadarasról származnak, ahonnan 1991 áprilisában utolsóként repültek el Magyarországról a szovjet hadsereg vadászgépei. Emellett a hangárrá kialakított csarnokban a kalocsai, a kiskunlacházi, a sármelléki és a tököli repülőterekről összegyűjtött repülési relikviák is segíti az illúzió megteremtését.
    Kellő elméleti felkészültség után a gyakorlati képzés következik, amelynek során a volt kunmadarasi katonai légi bázis felépítésével, a kiszolgáló szakágak, az alakulatok körleteivel, a hangártípusokkal és a harcálláspontokkal ismerkednek a résztvevők. Zárásul a tudnivalók birtokában a Pajzs-2012 elnevezésű hadgyakorlaton, a szervezők által előírt, zömmel szellemi erőpróbát igénylő feladatokat kell végrehajtaniuk, és a sikeresen szereplők oklevelet kapnak jutalmul.
    Az egész tábort a katonás rend jellemzi majd, ébresztővel, reggeli tornával. Az ennivalót egy hajdani tiszti étkezdét idéző helyiségben tálalják fel. Szabad programként a táborlakók a berekfürdői gyógyvíz áldásos hatását is élvezhetik, megízlelhetik a repszeszt, hogy kellően ráhangolódhassanak a repülős dalok tanulására.
    A szovjet katonai repterek titkait bemutató, 18 éven felülieknek ajánlott programra péntekig lehet jelentkezni az info@vpp.hu e-mail címen.


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.02.19 (7. szám)
Presztízs tél 2019
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget