Ma 2020. 7. 12, , Izabella napja van.

Megszűri a NAV a cégalapítókat

2012.05.17 16:09. - Lakatos Éva

 

Az idei évtől szűrővizsgálaton esnek át a cégalapítók az adóhatóságnál, mielőtt az kiadná az adószámot - ezzel igyekeznek kizárni az üzleti életből azokat, akik kizárólag pénzcsapolás céljából alapítanak cégeket. Az év első négy hónapjában 14 757 társaság esett át az ellenőrzésen, és 440 fiktív cég akadt fenn a rostán, számukra a hatóság megtagadta az adószám kiadását – írja a feketelista.hu.
 


 

Az utóbbi két évben ugrásszerűen megnőtt az adószám-felfüggesztések száma, a két év alatt összesen csaknem 110 ezer esetben élt ezzel a szankcióval a NAV. Különösen szembetűnő, hogy 2011-ben több mint 77 ezer cég adószámát függesztették fel.
 
Ezt a tendenciát figyelembe véve arra lehetett számítani, hogy a különböző hatósági szigorítások, ellenőrzések miatt az idén tovább növekszik az adószámot elvesztő cégek tábora. Ezzel szemben meglepő, hogy idén – januártól áprilisig – mindössze 767 cég adószámát függesztették fel, szemben a múlt évivel, amikor az első négy hónap alatt csaknem 23 ezer cég adószámát vették el.
 
 
Csak felszólítás után
A NAV szerint a jelentős változás alapvetően azzal magyarázható, hogy idén alaposan módosultak az adószám-felfüggesztés törvényi feltételei és körülményei. 2012. január 1-jéig a bevallási, illetve az adófizetési kötelezettség, valamint a számviteli beszámoló közzétételének elmulasztása volt az adószámok felfüggesztésének legjellemzőbb, tömeges oka.
 
Január elsejétől ugyanakkor a felfüggesztés elrendelését megelőzően fel kell szólítani az adózót a kötelezettség teljesítésének pótlására. A beszámoló közzétételének elmulasztása esetén pedig már nem az adószám felfüggesztése a szankció, hanem az adószám törlése. Erre viszont csak két eredménytelen felszólítás után kerülhet sor.
 
Több százan megbuktak
Ez év elejétől változott az adószám kiadásának gyakorlata is. Az állami adóhatóság a cégbíróságtól érkezett adószámkérés teljesítését megelőzően megvizsgálja, hogy a cég vezető tisztségviselői, illetve korlátolt felelősségű társaság, zártkörűen működő részvénytársaság esetében az 50 százalékot meghaladó mértékű szavazati joggal, vagy minősített többségű befolyással rendelkező tagjai, részvényesei esetében fennállnak-e olyan okok, amelyek indokolják a regisztrációs eljárás lefolytatását.
 
A vizsgálat időtartamával természetesen meghosszabbodik az adószámkiadás ideje. Amennyiben az adóhatóság akadályt nem valószínűsít, az adószámot egy nap alatt kiadja, ellenkező esetben a regisztrációs eljárásra nyolc munkanap áll rendelkezésére. Az idén április végéig 14 757 esetben folytattak le regisztrációs ellenőrzést; 14 317 szervezet megkapta az adószámot, 440-től viszont – különböző okok miatt – jogerős határozattal megtagadták.
 
Forrás: index.hu


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.08 (26. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget