Ma 2018. 10. 19, péntek, Nándor napja van.

Újabb pofon a devizahiteleseknek: csúsznak a szerződések

2012.05.21 09:52. - Lakatos Éva

A bajba jutott devizahitelesek megmentésére létrehozott Nemzeti Eszközkezelő éve eleje működik, mégsem kötöttek még egyetlen szerződést sem – írja a Blikk. A korábbi hírek szerint az ócsai lakópark átadása szintén tovább csúszik.


 

Bár a bedőlt adósok megmentésére létrehozott Nemzeti Eszközkezelő Zrt. már négy és fél hónapja működik, még egyetlen, jelzálogadóssal kötött bérleti szerződésről sem született – számolt be a Blikk. A rendszer lényege az lenne, hogy a fizetésképtelenné váló adósok lakásait felvásárolja az állam, majd jutányos áron bérbe adja az eredeti tulajdonosoknak.
 
A Nemzeti Eszközkezelő szóvivője, Ternyák Edit szerint a bankok által felajánlott ingatlanok száma folyamatosan nő. A megvételre felajánlott ingatlanok elhelyezkedésére, értékére vonatkozó adatokat azonban csak egy későbbi időszakban értékelik.
 
A Széchenyi Hitelszövetség elnöke szerint bár hosszú az átfutási idő, az első szerződéseket lassan meg kellene már kötni. Barabás Gyula úgy kalkulál, hogy idén, a két téli kilakoltatási moratórium között, 8-10 ezer család vesztheti el otthonát. Igaz, aki bekerül az eszközkezelő programjába, annak nem árverezhetik el a lakását, mert a végrehajtási eljárást felfüggesztik.
 
Ahogy arról korábban beszámoltunk, a szintén a bajba került devizahitelesek számára épülő ócsai lakópark átadása is tovább csúszik. A Blikk szerint ősz előtt nem költözhetnek be az érintettek, a belügyminisztérium pedig erről nem tudott pontosabb tájékoztatást adni.
 
 
A parlamentben is téma lesz
 
A Nemzeti Eszközkezelővel kedden a parlament is foglalkozik majd. A gazdasági tárca előterjesztése egyszerűsítené a jelzálogadósok számára a programban való részvételt. Jelenleg ugyanis a bankján keresztül kérheti az eszközkezelőtől, hogy vegye meg a lakását, amelyet kedvező áron bérelhet tovább, a módosítás révén pedig nem kell a pénzintézet lépéseire várnia az ügyfélnek.
 
Idén a tervek szerint 8 ezer lakást vásárol az eszközkezelő, amelyre 3 milliárd forintot különítettek el a költségvetésben. A bajbajutottak számára nagy segítség lehetne, mivel a legmagasabb bérleti díj sem érheti el a 19 ezer forintot.
 
Az éves lakbért ugyanis az ingatlan jelzálog-szerződéskori értékének másfél százalékában állapították meg, a programban pedig legfeljebb 15 millió forintos ingatlannal lehet részt venni. Jelenleg csak két eltartott gyerekkel rendelkező családdal köthet szerződést az eszközkezelő, de egy parlament elé terjesztett módosító indítvány lehetővé tenné az egy gyerekkel rendelkezők számára is, hogy visszabéreljék a lakásukat az államtól.
 
Forrás: hvg.hu


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.10.17. 41.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget