Ma 2020. 2. 28, péntek, Elemér napja van.

Új út miatt kerülhet víz alá Makó

2012.05.23 09:17. - Lakatos Éva

Nagy esők vagy hóolvadás után víz alá kerülhet a makói ipari park és a város egy része, mert az M43-ast a régi 43-assal összekötő út csapadékelvezetője rossz. A vízgazdálkodási társulat szerint ez az állami útépítő sara, a NIF szerint inkább a társulaté - írja a delmagyar.hu.


 

A problémára a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat tájékoztatója hívta fel a figyelmet, erről mai ülésén tárgyal a makói képviselő-testület. Balla Iván, a társulat igazgatója arról számol be, hogy az M43-ashoz tartozó rendszer hibáit a kivitelező javította, így az igazi gond az, hogy az M43-ast a 43-assal összekötő út elvezető rendszerét máig nem adták át. A beszámoló szerint azért, mert a beruházó Nemzeti Inrastruktúra Fejlesztő Zrt. „nem teljesítette az érvényes vízjogi létesítési engedélyben előírtakat".
 
A társulat úgy látja, azzal, hogy a tervbe vett jángori szivattyútelepet végül nem építette meg a beruházó, nagyobb eső idején az ipari park és a városi belterület egy részét is elöntheti a víz.
Ez szélsőséges időjárási viszonyok mellett tényleg előfordulhat, de erről nem a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tehet – állítja a NIF közleménye.
 
Loppert Dániel, az állami vállalat kommunikációs vezetője a lap kérdésére közölte: erről a lekötő útról a csapadékvíz egy része – amely 80 liter lehet másodpercenként – abba a jángori csatornába folyik, amelynek névleges kapacitása 1400 liter másodpercenként. Tehát az útról bevezetett mennyiség ennek 5,7 százalékát töltené ki. Az pedig, hogy a csatorna ténylegesen annyit bír-e, amennyi a névleges kapacitása, az a fönntartó – a társulat – felelőssége.
 
„A Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat a plusz vízmennyiség okán a vízjogi létesítési engedély kezelői nyilatkozatában előírta lefolyást gyorsító szivattyú építését, plusz 600 l/sec kapacitással. Úgy ítéljük meg, hogy a magyar adófizetők pénzéből indokolatlan az 1400 l/sec – 80 l/sec arány alapján egy ilyen mértékű beruházás. A makói ipari park magánberuházás, aminek a víztelenítését/vízelvezetését is a park vállalkozásainak, vezetőinek bevonásával kell megoldani" – fogalmaz a kommunikációs vezető.
 
Forrás: delmagyar.hu; index.hu


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.02.26 (8. szám)
Presztízs tél 2019
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget