Ma 2020. 7. 11, szombat, Nóra, Lili napja van.

Összemérték tudásukat a gulyások és a bojtárok a Hortobágyon

2012.05.30 14:59. - Lakatos Éva

Már hagyománnyá vált, hogy minden év Pünkösdjének szombatján megrendezi a Hortobágyi Nonprofit Kft. az Országos Gulyásversenyt és Pásztortalálkozót Hortobágyon, a Pusztai Állatparkban.

Hirdetés

 

Az ünnepélyes megnyitót csikósok és pusztaötös bemutatója, majd népies fogatok és ökörfogat felvonulása követte.
A jó hangulat megteremtéséhez a Debreceni Hajdú Néptáncegyüttes műsora is hozzájárult, majd az ország különböző tájairól érkező gulyások és bojtárok versengtek egymással.
A pásztoroknak különböző versenyszámokban kellett jeleskedniük: marhafogás, fülszámleolvasás, bojtárfeladat, gulyásbot és karikásostor használata, vízhúzás, pányvadobás. A teljesítmény mellett a neves szakemberekből álló zsűri értékelte a versenyzők öltözetét és felszerelését is.
Az első helyezést a felnőtt párosok közül Kota István és Tóth József hortobágyi gulyások, a bojtárkategóriában ifj. Kosina Péter és Bordás Ádám szintén hortobágyi legények nyerték. 
Az eredményhirdetést követően a pásztorokkal együtt csergethettek a karikásostorral bánni tudó jelenlévők is, ami igen „nagyot szólt”! 
A program része volt a „Dudaszó hallatszik” Alapítvány bemutatója: mi is az a duda, hogyan működik, mi a története,  kötődése a pásztorsághoz. Az érdeklődők élvezetes dudanótákat hallgathattak. Fellépett a Hortobágyi népdalkör is a tájhoz kötődő népdalokkal örvendeztetve meg a közönséget.
A rendezvényen Népművészeti és Kézművesvásárban hagyományőrző kézműves termékeket kínáltak.  A látogatók bográcsban főtt pusztai, tájjellegű és pásztorételeket kóstolhattak, úgy mint a racka-, a mangalica- és a szürkemarha pörkölt vagy a slambuc és a lapcsánka.
Mindezt kiegészítette régi magyar háziállataink látványa, állatsimogató és állatok etetésének lehetősége, valamint gyerekfoglalkozások, melyet a rendezvény helyszíne, a Pusztai Állatpark kínált.
A mozgalmas nap végül 20 órától pásztorbállal zárult a Hortobágyi csárdában. A talpalávalót a Szeredás együttes húzta.
 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.08 (26. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget