Ma 2020. 5. 30, szombat, Zsanett, Janka napja van.

Amerikában őshonos ragadozót találtak a Galgában

2012.05.31 08:51. - Lakatos Éva

Veszélyes, Amerikában őshonos ragadozót találtak a Galga-patakban Püspökhatvanban – írta a Hír24. Az aligátorteknős mindent megtámad, ami mozog, gond nélkül leharapja az ember ujjait.


 

A hírportál beszámolója szerint az állatot egy helyi család találta meg, amikor a kerti veteményest akarták meglocsolni. A család egyik tagja, egy 17 éves fiú a vízben állt, és a műanyag kannát a vízbe merítette, amikor a tíz kiló körüli teknősbéka meg akarta harapni. A fiú kiugrott a vízből, majd egy merítővel tért vissza, hogy kiemelje a furcsa állatot, de az szétharapdálta a hálót. Végül egy lapáttal tessékelte a partra, azóta is azzal felügyeli, ha kiengedik az udvarra.

Az aligátorteknős az Egyesült Államokban és Kanadában őshonos. Fotó: Wikipedia

Az állat páncélja körülbelül 25-30 centiméteres, kinyújtott nyakával és farkával meghaladja a fél métert. A „falusi sárkány" nem válogatós, gyakorlatilag mindent felfal. Szereti a halakat, a siklókat, de a konyhából megmaradt húscafatokat is megeszi. Átmenetileg a disznóólban szállásolták el, de szeretnének megszabadulni tőle. 

Schütz Éva állatorvos az MTI-nek elmondta, hogy az aligátorteknős vörös listás fajnak számít, azaz a kihalás veszélyezteti; Magyarországon nem tartható fogságban. Hozzátette: az aligátorteknős ugyan veszélyes állatnak számít, de annak kicsi az esélye, hogy embert támadjon meg. Schütz Éva úgy véli, hogy a korábban otthon tartott teknősét engedte valaki szabadon, ami egy másik amerikai faj, az ékszerteknős esetében elég gyakori eset. 
Az aligátorteknős az Egyesült Államokban, illetve Kanadában őshonos, de betelepítették Kínába, Tajvanra és Japánba is. Erős felépítésű, félelmetes karmai és kampós álkapcsa van. Általában sekély, édesvízi tavak és lassúfolyású folyók fenekén él. Halakat, kisebb teknősöket, békákat, kígyókat, madarakat és vízben élő emlősöket eszik.

 

Blikk-összeállításHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.05.27 (20. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget