Ma 2020. 7. 11, szombat, Nóra, Lili napja van.

Egy nagy pánikroham még kell a válság végéhez

2012.06.07 10:33. - Kovács Janka

Mikor lehet arra számítani, hogy véget ér a válság? Ha már mindenki úgy látja, hogy soha nem áll fel a gazdaság, ha egy agresszív lépésre szánják el magukat a döntéshozók vagy egyszerűen akkor, ha jó adatok jelennek meg a gazdaságról. Három tőzsdei veterán szerint egyelőre sehol sincs a válság vége.


 

A pesti tőzsde több mint ötven százalékot zuhant, Oroszország gyakorlatilag csődbe jutott, befektetők tízezrei veszíttettek el szinte mindent. Ez volt az 1998-as orosz válság. Moszkva akkor leértékelte a rubelt és árfolyamsávot határozott meg, egyoldalúan átütemezte adósságainak kifizetését, ami gyakorlatilag a fizetésképtelenség beismerését jelentette. Az intézkedésekre elsősorban azért volt szükség, mert az orosz állam bevételei drasztikusan csökkentek, miután az ázsiai válság miatt az olaj ára jelentősen esett. A válság miatt hónapok alatt dollár milliárdokat vontak ki Oroszországból, emiatt a rubel árfolyama meredek lejtőre került, ami szintén csak tovább mélyítette a válságot. Az infláció a dráguló import, a lakosság rubeltől való menekülése miatt 10 százalék fölé került.

A válság óriási pusztítást végzet az európai piacokon, egyszer mégis vége szakadt, és felfelé indultak el a tőzsdék és a gazdaságok.Három olyan tőzsdei, befektetési szakembert kérdeztünk meg, hogy mikor jöhet el a mostani válság fordulópontja, akik az orosz válságot is túlélték.

 "Mindenki nagyot bukott, de voltak, akik később megérezték, hogy irracionális a piac viselkedése. Ők jókor kezdtek el vásárolni, és minimalizálták a veszteségeket, vagy akár még kerestek is" - mondta az [origo]-nak Králik István, az KBC Securities pénzügyi szolgáltató vezető üzletkötője. Minél több negatív hír jelenik meg, és hiszik egyre többen, hogy innen már soha nem lábal ki a gazdaság, annál nagyobb az esélye, hogy a fordulat bekövetkezik.

 

forrás: origo.huHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.08 (26. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget