Ma 2019. 6. 17, hétfő, Laura napja van.

Az alváshiány újabb kockázatát tárták fel

2012.06.11 09:01. - Kovács Janka

A tartós alváshiány számos káros egészségügyi következményét kimutatták már, beleértve az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a depresszió kockázatának növekedését. Amerikai kutatók most kimutatták, hogy a hat óránál rendszeresen kevesebbet alvóknál a stroke kialakulásának kockázata is nő.


 

Az ideális testsúlyú, középkorú vagy idősebb felnőttek esetében a kevés (napi 6 órát el nem érő) alvás növeli leginkább a stroke kialakulásának kockázatát - derült ki egy közel 5700 résztvevő bevonásával végzett, három évig tartó kutatásból. A szakemberek ráadásul alvási apnoéra (alvás közbeni légzéskimaradásra) alig hajlamos embereket választottak a vizsgálathoz, hogy ezzel is kiszűrjenek egy igen fontos rizikófaktort.

Az Alabamai Egyetem vizsgálatában résztvevőknél a kutatást megelőzően nem fordult elő stroke vagy átmeneti agyi keringési zavar (TIA), és ezekre utaló tüneteket sem találtak náluk.

A résztvevők testtömeg-indexének (BMI) meghatározása után a szakemberek azt figyelték meg, hogy a normál testsúlyú középkorú és idősebb felnőttek esetében a napi hat óránál kevesebb alvás az egyéb rizikófaktoroknál (pl. elhízás vagy alvási légzészavar) nagyobb mértékben növeli a stroke kialakulásának kockázatát. Érdekes módon azonban elhízottaknál nem találtak ilyen jellegű összefüggést.

 

A kutatókat is meglepte, hogy az ajánlott 7-8 óránál rendszeresn kevesebb alvás - az egyébként átlagos kockázatnak kitett csoportban - ilyen negatív hatással jár. Véleményük szerint a kevés alvás előfutára lehet a stroke-nak, amely az egyéb kockázati tényezők fennállása esetén fokozott veszélyt jelenthet a páciensre.

A szakemberek remélik, hogy mostani kutatásukkal ismét sikerül felhívni a figyelmet az alváshiány komoly egészségügyi kockázataira. Mivel az alvászavarok kognitív-viselkedésterápiával és/vagy gyógyszeres beavatkozással igen jól kezelhetők, ezért ezekkel a módszerekkel jó eséllyel csökkenthető a stroke előfordulásának gyakorisága.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.05.29. 21.szám
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget