Ma 2020. 10. 29, csütörtök, Nárcisz napja van.

Szolnok lehetne az új főváros

2012.06.13 14:51. - Lakatos Éva

Legalábbis az autópályaépítési kormánytervek alapján: Két autópálya Szolnokra, Budapest körül teljesen körbeérő M0-s körgyűrű, ám kisebb fővárosközpontúság – ezt hozná el a kormány új, középtávú közlekedési koncepciója.


 

A közlekedési tárgyú törvényekről szóló csomagot a parlament keddi ülésén kezdték el tárgyalni. A javaslat az aktuális intézkedések mellett felsorolja azokat az autópálya- és autóútszakaszokat, amelyeket a következő 15 évben építeni lehetne. A javaslat nem azért fontos, mert a következő egy-két évben komolyabb fejlesztéseket várhatnánk, hanem azért, mert egészen 2027-ig csak ezeket a beruházásokat lehetne megvalósítani.
 
A leglátványosabb a tervekben az, milyen fontos szerepet kapna Szolnok. A vasúti közlekedésben fontos szerepet betöltő, ám autóval nehezen megközelíthető város rögtön két autópályát is kapna. Az egyik ág Budapestről vezetne oda, a másik pedig még érdekesebb pályát járna be. Az osztrák határtól Körmend mellett indulna el, Zalaegerszeg és Szombathely közt félúton haladna el, majd Veszprém–Dunaújváros–Kecskemét–Szolnok vonalon vezetne tovább egy debreceni és egy Románia felé tartó leágazásig.
 
Befejeznék az M0-s autóutat, és kiépülhetne egy nagyobb dunántúli autóút, Győr–Szombathely–Zalaegerszeg–Nagykanizsa–Kaposvár–Mohács útvonalon. A vesztes ismét Békéscsaba lenne: két megye, Békés és Nógrád marad, amelyeknek nem lesz autópályája még 15 évig. Változhatnak a külföldi rendszámú autók használatának szabályai: hat hónapon belül összesen 30 napig lehet ezekkel közlekedni az országban – mondta Fónagy János államtitkár a tervezet vitájában. Az ellenzék szerint pénzbehajtás jön; bővítik a bírságolás lehetőségét és 1 millió forinttal sújthatók lesznek a műszakivizsga-állomások.
 
Szerző: Világgazdaság - SZ. I.


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.10.28 (42. szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget