Ma 2020. 6. 4, csütörtök, Bulcsú napja van.

Sosem éreztük ilyen kevésnek a pénzünket

2012.06.22 09:07. - Lakatos Éva

A májusi zuhanás után júniusban minimálisan emelkedett, lényegében stagnált a GKI-Erste konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások kissé tovább romlottak, a fogyasztóiak viszont érezhetően – bár az előző havi esésnél sokkal kevésbé – javultak.


 

Júniusban az üzleti szférán belüli változások hibahatáron belüliek. Az ipari bizalmi index kissé tovább csökkent. A termelési helyzet és a rendelésállományok megítélése nem változott, az exportrendeléseké még valamelyest javult is, a termelési kilátásoké viszont kissé rosszabb lett. Az építőipari bizalmi index értéke minimálisan emelkedett. Az előző három hónap termelési színvonalának megítélése tovább romlott, a rendelésállományoké viszont minimálisan javult.
 
A kereskedelmi bizalmi index kissé emelkedett. Az eladási pozíció megítélése csökkenő készletszint mellett romlott, míg a rendelések várható alakulását javulónak érezték a válaszolók. A szolgáltatói várakozások kissé romlottak. Az eddigi üzletmenet megítélése javult, a várható forgalomé azonban ennél erőteljesebben romlott.
 
A foglalkoztatási szándék az iparban és a kereskedelemben, valamint kissé az építőiparban is gyengült. A szolgáltatók körében azonban nem változott, miként a fogyasztók körében sem erősödött a munkanélküliségtől való félelem. Az építőipar után az iparban is többségbe kerültek az árcsökkenésre számítók, bár itt még csak kismértékben.
 
A kereskedelmi cégek körében egy hónap alatt tovább csökkent az áremelést tervezők aránya, miközben az árnövelés átlagos mértéke is enyhén mérséklődött. A fogyasztók inflációs várakozása viszont kissé tovább erősödött. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése minden ágazatban sokat romlott, a fogyasztóknál viszont kissé, bár a májusi romlásnál sokkal kevésbé, javult.
 
A GKI fogyasztói bizalmi index júniusban a májusi, rendkívül nagy esés mértékének nagyjából felével emelkedett, de továbbra is csak a 2009. októberi értéknek felel meg. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét és a következő egy évben várható megtakarítási képességet valamivel kedvezőbbnek ítélte, mint egy hónappal ezelőtt. A lakosság saját anyagi helyzetének megítélése viszont a bizalmi index mérése óta nem tapasztalt alacsony szinten stagnál.
 
Forrás: index.hu


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.06.03 (21. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget