Ma 2018. 9. 25, kedd, Eufrozina napja van.

A békéért futnak Szolnokon is

2012.06.26 13:22. - Lakatos Éva

Szolnokra érkeztek ma délelőtt a Sri Chimnoy által 1987-ben életre hívott Világharmónia futás idei résztvevői és a hozzájuk csatlakozó szolnokiak, a futókat Szabó István alpolgármester köszöntötte a Kossuth téren.


 

A Világharmónia Futást 6 földrész 140 országában azzal a céllal rendezik meg évtizedek óta, hogy erősítse a nemzetek közti barátságot, az összetartozás érzését. A program ebben az évben 49 országot kapcsol össze 25 ezer kilométeren, 200 ezer ember részvételével, az olimpiai stílusú váltófutás február 23-án indult Portugáliából, és október 7-én Bécsben ér véget.
 
A több mint két évtizedes múltra tekintő rendezvényt olyan híres személyiségek támogatták, mint II. János Pál Pápa, Nelson Mandela, Muhammad Ali, Teréz anya. A Világharmónia Futás olimpiai stílusú váltófutás, amelyhez bárki csatlakozhat, a harmóniát jelképező fáklyát egy nemzetközi futócsapat viszi országról országra. A korábbi évek rendezvényeihez hasonlóan az idén is világszerte több százezer ember kapcsolódik be az 5 kontinensen az év során párhuzamosan zajló rendezvényekbe.
 
Magyarországon június 23.-28. között halad át a váltó. Szlovákiából érkeztek hozzánk a futók, majd Kazincbarcika - Miskolc - Tiszaújváros - Tiszafüred - Szolnok - Mezőtúr - Békés - Békéscsaba - Gyula - Biharkeresztes útvonalon áthaladva az országon, Romániában folytatják útjukat. A hazai útvonalak hossza összesen 499 kilométer.
 
Az alapító, Sri Chinmoy alapelveit követve, minden országban a helyi szervezők önkéntesen végzik munkájukat, a helyi közösségek szolgálatára, a nemzetközi barátság és megértés jegyében. A rendezvény megszervezésében a szervezők iskolákkal, sportszervezetekkel, települési önkormányzatokkal és állami szervezetekkel működnek együtt. A Világharmónia Futás alapítója Sri Chinmoy munkássága elismeréséül megkapta az UNESCO Nehru Medallion kitüntetését, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend, és a Pro Cultura Hungarica kitüntetéseket.
 
A Szolnokra érkező csapat tagjai között osztrák, olasz, német, szerb, horvát, holland, orosz, szlovák, román és természetesen magyar futó is volt, a fáklyát kézről-kézre adták a gyerekek között a Kossuth téri pihenő ideje alatt. A Világharmónia Futás idei résztvevői Mezőtúrra indultak tovább, hirdetve a nemzetek közötti békét és barátságot…


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.09.19. 37.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget