Ma 2020. 9. 29, kedd, Mihály napja van.

Diákmunkák és veszélyeik

2012.06.26 14:51. - Kovács Janka

 

Nyári szünidő alatt sokan vállalnak munkát, amik fedezik a fesztivál és a bulizások kiadásait. Az ismertebbek a kukoricacímerezés, árufeltöltés, újságkihordás. Ez havi vagy heti diákmunkából mire futja a fiataloknak?


 

Felmérésünk szerint, 44 diákból 14-en nem vállaltak munkát, saját magának, iskolaszövetkezeten keresztül 17-en találtak, míg 9-nek ismerőse szerzett nyári munkát. A 44 megkérdezettből 3-an otthon, zsebpénzért segítenek be, közülük önkéntes munkát pedig csak egy ember végez. 
 
Ha valaki még most is szeretne munkát vállalni, vajon megteheti? A Fürge Diák Iskolaszövetkezetnél 3-4-szeres túljelentkezés van, ahogy elmondta Fülei Zsanett Jász-Nagykun megyei képviselet vezetője. Megnyugtat mindenkit, hogy folyamatosan cserélődnek a fiatal álláskeresők és még most is érdemes regisztrálni. Előnyben vannak azok, akiknek szakképesítésük van, mint a nyelvvizsgák vagy szakmai vizsgák (pl.: gépkezelés), így 620 és 750 Ft közötti bruttó órabért is kaphatnak, sőt, a teljes körű kiszolgálás érdekében válogathat is munkát magának a diák, aszerint hogy a lakóhelyéhez mennyire legyen közel, vagy mennyi pénzt kíván keresni. A régebbi idők kukoricacímerezése manapság már nem olyan népszerű, mint strandon dolgozni vagy tolmácsolni, viszont leselkedhetnek veszélyek itt is a diákokra. Sokszor munkaszerződés nélkül dolgoztatják őket a munkaadók, de az iskolaszövetkezet  célja, hogy a fiatalok mind balesetbiztosítást, mind a megdolgozott órák után megkapják a pénzt. A fizetség elmaradásánál nagyobb veszélyek is várhatnak a diákokra, ha nem a biztonságot nyújtó diákmunka szervezetnél kopogtat. Interneten olvashatóak olyan negatív munka tapasztaltok, mint az éhbérért való erős fizikai munkát kívánó görögdinnye pakolás, vagy szórólapozás autók között. Munkajogászok szerint  bármilyen munkáról volna is szó, a legfontosabb egy korrekt munkaszerződés, amelyet írásban kell megkötni és amelyből egyetlen fontos kellék sem maradhat ki. Utólag ugyanis meglepetésekkel szembesülhet a munkavállaló: más munkát végeztetnek vele, nem kapja meg a pihenőnapot, hosszabb a munkaidő, anyagilag megrövidítik, s netán előbb szabadulnak tőle, mint amiben korábban megállapodtak. És ilyen esetekben nagyon nehéz, olykor pedig lehetetlen orvosolni a panaszt. Ezért az első jó tanács - diákmunka vállalása esetén is -, hogy ha valaki nem volna biztos az elé tett szerződésben, ne írja azonnal alá, kérjen gondolkodási időt, vigye el ügyvédhez, aki átnézi és tanácsokat ad. Persze az sem árt, ha megnézi az ember a cégnyilvántartót, indítottak-e a cég ellen végrehajtást vagy felszámolási eljárást. Ha igen, az ilyen céget messze kerülje el.


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.09.23. (37.szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget