Ma 2020. 10. 28, szerda, Simon napja van.

Tizenöt éves a Harry Potter

2012.06.26 08:49. - Kovács Janka

Manapság már mindenki ismeri, 15 évvel ezelőtt azonban még senki sem tudta, ki is az a Harry Potter. A varázslótanonc sikertörténete 15 éve, 1997. június 26-án kezdődött, Nagy-Britanniában akkor jelent meg a hétkötetes saga első része.


 

J. K. Rowling boszorkányokról és varázslókról szóló történetének első epizódja nem rengette meg a szigetország könyvpiacát: mindössze ötszáz példányban látott napvilágot. Az írónő csak nagy nehezen talált kiadót a Harry Potter és a bölcsek köve című könyvének, mivel korábban még egy műve sem jelent meg.
 
A történet azonban sikert aratott, a soron következő köteteket már lélegzetvisszafojtva várta a világ. Harry Potter és barátai, illetve az ifjú varázslók ellenségei meseszerűvé változtatták J. K. Rowling életét.
 
A gyermekét egyedül nevelő, pénzszűkében lévő nőből ünnepelt szerző és multimilliomos lett. A regényfolyamán alapuló filmfeldolgozások első része 2001-ben került a mozikba.
 
Bár Rowling már lezárta Potter történetét, a sikersztori - főként üzleti szempontból - még tovább íródik. A szerzőnek The Casual Vacancy címmel szeptemberben jelenik meg az első regénye, amelyet felnőtteknek írt.
 
forrás: hvg.hu


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.10.21 (41. szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget