Ma 2020. 10. 29, csütörtök, Nárcisz napja van.

A Mol is fizetett a fegyverlobbista osztrák grófnak

2012.07.04 08:43. - Kovács Janka

A Falter című osztrák lap szerint az OMV és a Mol is fizetett a számos gyanús ügyben érintett Alfons Mensdorff-Pouilly grófnak. Az átutalásokat Ausztriában az ügyészség vizsgálja, a két cég nem reagált a cikk állításaira. Az ismert lobbista gróf ellen már vádat emeltek az ausztriai vadászrepülőgép-beszerzések miatt, de a neve felmerült a magyarországi Gripen-szerződések ügyében is.


 

Kétmillió eurót (mai árfolyamon 570 millió forintot) utalt át a Mol 2005-ben egy ismert és több ügyben megvádolt osztrák lobbistának, Alfons Mensdorff-Pouilly grófnak - írja a Falter című liberális-baloldali hetilap szerdán megjelenő száma a lobbista egyik ausztriai bankszámlájának adataira hivatkozva.
 
A kedden kivonatosan ismertetett cikk szerint a Mol akkor utalt Mensdorff-Pouillynak, amikor az OMV osztrák kőolajkonszern a Mol második legnagyobb részvényese volt, és igyekezett döntő befolyást szerezni a cégben. A lobbista a Falter szerint 2005 és 2006 között összesen legalább három és fél millió eurót kapott a két vállalattól, de eddig csak az OMV-től kapott átutalásai voltak ismertek.
 
"Az ügyészség vizsgálja az ügyet, mert lehetséges, hogy akkori OMV-vezetők bűncselekményt követtek el" - írja a Falter, amely szerint velük szemben hűtlen kezelés és pénzmosás, a lobbista ellen megvesztegetés gyanúja merült fel. A cikkből nem derül ki egyértelműen, hogy a Mol-tranzakciót is vizsgálják-e, mint ahogy az sem, hogy milyen céllal történt az állítólagos kifizetés.
 
A lap azt állítja, hogy az OMV és a Mol nem reagált érdemben a megkeresésükre. Thomas Vecsey, a bécsi ügyészség szóvivője az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy nyomozás folyik. Az ügyészség 2009-ben azt közölte, hogy nyomozást indított a lobbista OMV-től kapott honoráriumának az ügyében. Az OMV akkori közlése szerint az üzleti kapcsolat egyszeri volt, a szerződés értelmében Mensdorffnak piaci elemzéseket kellett készítenie arról a 13 közép- és kelet-európai országról, amelyekben az OMV akkor tevékenykedett.
 
A Falter cikke idézi Peter Pilz osztrák zöld politikust, aki elsőként hozta nyilvánosságra az OMV és Mensdorff-Pouilly kapcsolatáról szóló információkat. Pilz elmélete szerint a lobbista az olajvállalat kelet-európai terjeszkedését gyorsította meg. Konkrétan a romániai Petrom felvásárlásában segédkezett - állítja Piltz -, hogy megoldja a "korrupcióval kapcsolatban támadt nehézségeket", és ezért kaphatta az átutalásokat.
 
Alfons Mensdorff-Pouilly ellen Ausztriában két hete vádat emeltek pénzmosás és hamis tanúzás gyanújával a 2000-es évekbeli ausztriai vadászrepülőgép-beszerzéshez kötődő nyomozással összefüggésben. Nyomozás folyik ellene a Telekom Austria gazdálkodása körül vélt visszásságok, illetve az osztrák rendőrség és mentőszolgálatok közös rádióbeszerzésére kiírt 2001-es pályázathoz kötődő korrupciós gyanú ügyében. A lobbista valamennyi vádat visszautasította.
 
Korábban a brit csalásellenes hivatal (SFO) is vizsgálta, milyen szerepe lehetett a grófnak az Eurofighter és a Gripen vadászgépek gyártásában is érdekelt brit BAE Systems hadiipari óriáscég ügyleteiben, így az ausztriai, a magyarországi és a csehországi vadászgépbeszerzésekben. Bár az ügyben vádat is emeltek, a BAE végül kiegyezett a az SFO-val, büntetést fizetett, cserébe ejtették a vádat.
 
forrás: origo.hu

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.10.28 (42. szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget