Ma 2020. 8. 13, csütörtök, Ipoly napja van.

Elmarad Márta, a mamut

2012.07.05 15:01. - Kovács Janka

A tervekkel ellentétben nem állítják ki Mártának, a Jászságban talált mamutnak a csontjait a jászok hét végi, Jászfelsőszentgyörgyön esedékes világtalálkozóján; a feltárást korábban vezető szakember szerint előre nem várt fejlemény miatt hiúsult meg a program.

Hirdetés

 

"A szervezőktől viszonylag későn, egy hónapja kaptam értesítést arról, hogy mégis sikerült a tárlat megrendezéséhez szükséges összeget előteremteni. Azonnal megkerestem a leletek állagmegóvását végző veszprémi restaurátort, ő azonban hosszabb ideje külföldön tartózkodik. Így a csontokat nem tudtuk elszállítani és a kiállítás elmarad" - mondta Kertész Róbert, a szolnoki Damjanich Múzeum régésze csütörtökön az MTI-nek.
    Kifejtette, bár az alkalmi tárlat most elmarad, a remények szerint a jövőben megvalósul az évek óta dédelgetett állandó kiállítás terve. Ennek Jászfelsőszentgyörgy adna otthont, és a mamutcsontok mellett az akkori időszakban élt kőkorszaki emberek feltárt emlékeit is közszemlére tennék.
    A Mártának elkeresztelt mamut 16-18 ezer éves maradványaira évekkel ezelőtt Jászfelsőszentgyörgy határában bukkantak a kutatók. A jászsági lelet azért különös jelentőségű, mert a megtalált koponyát, agyarakat és mást csontokat a feltételezések alapján a kőkori vadászok szertartásos formában temették el.
 
forrás: mti.hu


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.08.12. 31.szám
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget