Ma 2018. 10. 19, péntek, Nándor napja van.

Gyorshír:július 17-én elkezdődhetnek az IMF-tárgyalások

2012.07.06 12:43. - Lakatos Éva

Július 17-én érkezhet Budapestre az IMF és az EU közös előkészítő küldöttsége - közölte az Európai Bizottság szóvivője pénteken, üdvözölve, hogy elfogadta a magyar parlament a jegybanktörvény módosítását. 


 

Üdvözli az Európai Bizottság, hogy a magyar parlament megszavazta a nemzetközi szervezetek által kért módosításokat a Magyar Nemzeti Bank függetlenségének biztosítására. Olivier Bailly, az Európai Bizottság szóvivője emlékeztetett, hogy a minden fél számára elfogadható módosításátokról a magyar kormány a Nemzetküzi Valutalappal (IMF), az Európai Központi Bankkal (EKB) és az Európai Bizottsággal közös munkacsoportban dolgozott.
 
Bailly elmondta, folyamatos egyeztetésekben voltak mindezidági, legutóbb pedig Olli Rehn pénzügyi biztos kapott levelet Simor András MNB-elnöktől és Varga Mihálytól, a nemzetközi hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli minisztertől. Hozzátette, mihelyst érvénybe lépnek a parlament által megszavazott módosítások, az EB megteszi a szükséges lépéseket a MNB ügyében fennálló kötelességszegési eljárás megszüntetésére. Az EB álláspontja szerint utóbbi csak formális kérdés lesz már.
 
A következő lépések kapcsán a szóvivő elmondta, várhatóan július 17-én érkeznek majd Budapestre az EB-EKB-IMF tárgyalódelegációi, hogy megkezdjék a tárgyalások előkészítését.
 
Varga Mihály, a nemzetközi hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter korábban azt mondta: az Európai Unió és az Európai Központi Bank (EKB) is egyetért a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény pénteken elfogadott módosításával, és mivel a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is így vélekedik "már csak a naptárak egyeztetésének kérdése", hogy a tárgyalások mikor kezdődhetnek. A miniszter szerint legkésőbb október végéig megszülethet a megállapodás.
 
Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában úgy fogalmazott: a jegybanktörvény módosításának pénteki parlamenti elfogadása után "bármikor beeshetnek" az IMF képviselői a Magyarországgal való hivatalos tárgyalások megkezdésére. Arra a felvetésre, hogy a jegybanktörvény-módosítás megszavazása után "pár percen belül lehet időpontot kérni a valutaalaptól", azt felelte: "nem kell kérni időpontot, jönnek ők (...), bármikor beeshetnek mostantól". Hangsúlyozta, szerinte az IMF-hitel értelme a pozíciójavítás, nem pedig a túlélés.


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.10.17. 41.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget