Ma 2019. 2. 19, kedd, Zsuzsanna napja van.

Ötven év csecsemők ellopásáért a volt argentin diktátornak

2012.07.09 09:27. - Kovács Janka

Ötven évi börtönbüntetésre ítélte egy Buenos Aires-i bíróság csütörtökön Jorge Rafael Videlát, az 1976-tól 83-ig tartó diktatúra első vezetőjét, mert uralma alatt szisztematikusan elloptak több tucatnyi csecsemőt olyan politikai foglyoktól, akiket azután megöltek.


 

A most 86 éves Videlát már kétszer elítélték, mindkét esetben életfogytig tartó börtönbüntetést kapott. Először 1985-ben kínzásért, gyilkosságokért és más bűncselekményekért vonták felelősségre. Carlos Menem akkori elnök azonban öt évvel később kegyelmet adott neki.
 
A legfelsőbb bíróság 2007-ben érvénytelenítette a kegyelmet, visszaállítva az ítéletet. 2010-ben a "córdobai ügyben" ítélték el. Ebben 31 olyan politikai fogoly meggyilkolása miatt vonták felelősségre, akiket az 1976-os katonai puccs után röviddel kivittek cellájukból, és hivatalos tájékoztatás szerint menekülési kísérlet közben agyonlőttek.
 
Az ellopott csecsemők története az egyik legfájdalmasabb hagyatéka a diktatúrának, az úgynevezett piszkos háborúnak. A gyerekeket bebörtönzött anyjuktól vették el, és zömmel katonacsaládok illegálisan örökbe fogadták. Ma már több mint száz ember tudja, hogy egyike volt ezeknek a gyerekeknek, de elképzelhető, hogy sokkal többen vannak.
 
A most befejeződött perben 34 csecsemő ellopásával vádolták meg Videlát és a diktatúra tíz másik vezetőjét, főleg katona- és rendőrtiszteket. A 84 éves Reynaldo Bignonét, akik Videla után, 1982-83-ban vezette a diktatúrát, 15 évi börtönbüntetésre ítélték. Hét vádlott 15 és 40 év közötti elzárást kapott, kettőt pedig felmentettek. Korábbi perekben már Bignonét is elítélték életfogytig tartó börtönre.
 
Videla az utolsó szó jogán azt mondta a bíróság előtt: "a gyermeket szülő nők, akiket tisztelek mint anyákat, a (baloldali) terrorgépezet aktivistái voltak. Sok közülük élő pajzsként használta magzatát".
 
forrás: mult-kor.hu


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.02.13. 6.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 4.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget