Ma 2019. 6. 17, hétfő, Laura napja van.

Szigor a köbön: kutyával strandolni tilos

2012.07.10 09:59. - Kovács Janka

Talán hihetetlen, de ez a zord valóság: ma Magyarország egyetlen strandján sem fürödhet együtt blöki és gazdája - szóval annyi a felhőtlen Balatoni kutyás nyaralásnak, írja az origo.hu.

Hirdetés

 

A keménységért egy 2008-as kormányrendelet a felelős, amely feketén-fehéren megtiltja, hogy állatot vigyünk a strandok területére, nemhogy még vele is fürödjünk! A fürdőhely üzemeltetésének szabályai című passzus kimondja, hogy "állatot a fürdőhely területére bevinni - a kistérségi intézet által engedélyezett őrkutyás biztonsági szolgálat, illetve a vakvezető kutya kivételével - tilos."
 
Sem kutya, sem vadászgörény nem strandolhat
Próbaképp felhívtunk több balatoni strandot is, hogy megtudjuk, mennyire veszik szigorúan ezt az előírást: a telefonban megkérdeztük, vihetünk-e kutyát pancsolni. A telefonvégre kapott dolgozók kedvesek, de elutasítóak voltak. A Keszthelyi Városi Strandosok elmondták, hogy nem csak kutya, de vadászgörény, és más kisállat sem vihető a műintézmény területére, míg a 
Club Aliga munkatársa hozzátette: ha azt tapasztalnák, hogy valaki kutyával fürdik, akkor kedvesen, de határozottan felszólítanák a szabályszegő magatartás azonnali abbahagyására.
 
Vagy a kutya pácolódik a lakásban, vagy a gazdi
"Sajnos a nyár sok Balatonra vágyó kutyásnak okoz problémát - panaszolta Kovács Edit, a Kutyabaj Alapítvány elnöke -, mivel a közös fürdőzést tiltják Magyarországon. Úgyhogy ha a 40 fokos kánikulában szeretnél csobbani egyet, választhatsz: hagyod a kutyát a lakásban pácolódni, míg te a habokban hűsölsz, vagy elviszed oda a kutyádat, ahol ember nem fürödhet, 
és míg ő úszkál, te rákvörösre fősz a napon." Ha valaki nagyon kitartó, esetleg olyan megoldással kísérletezhet, hogy megpróbál magánstrandokra, privát nyaralók partszakaszára bejutni, amikre nem vonatkozik a nyilvános strandok működését szabályozó rendelet; ehhez persze az kell, hogy ismerjen ilyen ingatlannal rendelkező kutyabarátot, aki szívességből, vagy némi készpénz fejében beengedi a közös fürdőzésre vágyó négylábú-kétlábú párost - tette hozzá a kutyamentő alapítvány vezetője.
 
Persze kiskaput itt is találunk, ha akarunk
Hogy a helyzetet tovább színesítsük, van még egy elméleti megoldás, de ez amolyan kiskapus-ügyeskedős módszer, és nem is igazán életszerű: egy szintén érvényes jogszabály szerint "a Balaton északi és nyugati partjától mérve 500, a déli parttól mérve 1000 méteren belül bárkinek, szabadon lehet fürdenie. (Kivéve a hajózási útvonalakban, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és rév-átkelőhelyek 100 méteres körzetében, a kikötők, kijelölt zárt vízisí közlekedésére szolgáló pályák területén és ott, ahol azt külön tiltó tábla jelzi.)" Tehát elméletileg azt megtehetjük, hogy beevezünk a tó közepére, és ott együtt fürdünk a kutyánkkal. Hát, remek ötlet, köszönjük...
 
Száz szónak is egy a vége, a kutyások élete nem könnyű a Balcsi partján: a közös fürdőzés egyelőre lehetetlen vállalkozásnak tűnik. Aki továbbra sem adja fel, és mindenképp ilyenre vágyik, annak ajánljuk a Bring Fido nemzetközi kutyás weblap strandkereső oldalát, ott pontos címeket és helyszíneket gyűjthet. Sajnos egyik sem balatoni.

forrás: origo.huHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.05.29. 21.szám
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget