Ma 2020. 2. 17, hétfő, Donát napja van.

Minden út Rómába vezet. (Szolnokról is) képgalériával

2012.07.13 13:41. - Booster

Már-már közhely, mégis jelenesetben oly igaz szállóige, hiszen közel 1500 görögkatolikus zarándok érkezett az Örök Városba a legkülönbözőbb utakon és módokon. A szolnokiak nagy része repülővel, míg mások a rögösebb, nehezebb, ugyanakkor szép és lélekemelő formát választva motoron, autóban, biciklin, busszal illetve vasúton  tették meg a közel  1700 km-es távot. Mindannyian ugyanazért, hogy együttesen adjanak hálát az elmúlt száz esztendőért.


A szolnoki zarándokok vezetője:  Jaczkó György görögkatolikus  parokus volt .

Jaczkó atya, mikor indultak?

2012 július 2-án hajnalban egy családunk személygépkocsival, majd  délután egy 16 főből álló csoport repülővel indult Rómába, hogy megismerjék a nevezetességeket és imádkozzanak az Örök Városban.

 

  • Milyen programok voltak Rómában?

Az első napon a lateráni Keresztelő Szent János – főszékesegyházat és a Szent Lépcsőt tekintettük meg, melyen a tradíció szerint Jézust vezették Pilátus elé. Ezen a lépcsőn, sokan térdelve mentünk fel, miközben imádkoztunk. Ezt a küldetést a mi csoportunkból többen is teljesítették és nagy örömömre szolgált, hogy sikerült bemutatnom egy szentmisét a szolnoki zarándokokon kívül a többi érdeklődővel együtt.

 

 . . . és mi történt a Szent Péter téren?

A Szent Péter bazilika adott helyet a centenáriumi hálaadó alkonyati istentiszteletnek, ahol együtt imádkozott Angelo Comastri bíboros, a pápa vatikánvárosi helynöke, Cyril Vasil érsek, a Keleti Kongregáció titkára, Győriványi Gábor szentszéki magyar nagykövet, valamint Balla János, Magyarország római nagykövete és a huszonnégy szolnoki zarándok mellett még ezerötszáz magyar. Azt tudni kell, hogy ez volt a második magyar nyelvű görögkatolikus szertartás a Szent Péter bazilika történetében. Megható volt, ahogy a vecsernye zárásaként, 1500 magyar énekelte nemzetünk himnuszát és a ,,Boldogasszony, Anyánk. . .” kezdetű Mária éneket a legnagyobb katolikus templomban.

 

  • E szerint a zarándoklat fő eseménye kedden volt. Milyen programokat szerveztek még az odalátogatóknak?

A szerda reggel utrenyével kezdődött. A Santa Maria Maggiore bazilikát látogattuk meg közösen, ahol a reggeli istentiszteleten együtt imádkoztunk Cyril Vasil érsekkel, a Keleti Kongregáció titkárával, majd folytattuk Róma felfedezését. Megnéztük a Szent Damján templomot, a Colosseumot, a Forum Romanumot. Láttuk a Piazza Navonát, a Pantheont, a Trevi-kutat és a Spanyol lépcsőt.

Csütörtökön 10 órakor a másik apostolfejedelem sírja fölé épült templomot, a Falakon kívüli Szent Pál bazilikát kerestük fel, ahol a zarándoklat csúcspontjaként Kocsis Fülöp és Keresztes Szilárd püspök atyákkal hálaadó Szent Liturgián imádkoztuk együtt a 100 éves Hajdúdorogi Egyházmegye elhunyt és élő híveiért és különösen a jelenlévő zarándokokért. Ezt követően a  bazilika tövében közös piknikezésen vettünk részt.

 

Parokus Úr! Milyen érzésekkel tért haza az örök városból, és mit adott Önnek és a közösségnek ez az út?

Nagyon boldogok vagyunk, hogy olyan ősökre emlékezhetünk, akik felismerve az idők jeleit, komoly áldozatok árán és hosszú-hosszú küzdelem után magyarul imádkozhattak itthon, úgy, hogy megőrizték katolicitásukat és megerősödtek indentitásukban: ők magyar görögkatoliokusok.

Így tértünk mi is haza Rómából, a Vatikánból, ahol Leonard Sandri biboros úr külön is fogadta a papságot Fülöp püspök atya vezetésével. Nagyon jó volt itt magyar görögkatolikus zarándoknak lenni.

Megerősödtünk abban, hogy Európa része vagyunk, a katolikus világ része vagyunk és ezt örömmel, bátran felvállalhatjuk nem „csak” itthon, hanem bárhol a földkerekségen!

Köszönöm a részletes beszámolót.                                                                                                                                          

fotók: Szabó Sándor, Zadubenszki Norbert

Az útról készült képgaléria itt megtekinthető.

 

Km.

 

 

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.02.12 (6. szám)
Presztízs tél 2019
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget