Ma 2019. 3. 26, kedd, Irén napja van.

Gitármánia tábor Szolnokon

2012.07.16 11:31. - Kovács Janka

Idén tizedjére lesz Gitármánia tábor Szolnokon, ahova neves előadók tanítják rákendrólra a fiatalokat. A Piramis együttes tagjai rocktörténeti előadást tartanak, Intim Torna Illegál, az Anti Fitness Club, a Special Providence, a Pribojszki Mátyás Band és Cherry Bomb koncerteken ugrálhatják ki magukból a napi energiákat.


 

A jelentkezési határidő július 20.!

-Ez hányadik tábor? Körülbelül hány táborozó vesz részt? Korhatár van vagy senki sem öreg a rákendrólhoz?
- Jelenleg a 19. évnél tartunk, tíz éven át vándortábor jelleggel működtünk (Nyékládháza, Miskolc, Budapest, Velence, Siófok) és immár kilencedik éve Szolnok-Tiszaliget az állandó helyszínünk. Amióta a táborunk megállapodott, minden évben 250-300 táborozó látogat meg minket. Alsó korhatárt szabtunk csak meg, amely 12 év. Természetesen ettől fiatalabbak is részt vehetnek a táborban, de ők csak szülő vagy nagyobb testvér kíséretével.
 
-Milyen hangszereket próbálhatnak ki a táborozók? 
A könnyűzenében használatos valamennyi alaphangszer (basszusgitár, billentyű, dob, ének, gitár, zenekar), valamint a zene és a zeneipari környezet (hang- színpad- vizuál- és stúdiótechnika, hangszerépítés) bemutatásával kapcsolatban minden eszköz kipróbálható. A zenekaroknak arra is lesz módjuk, hogy profi körülmények között készítsenek stúdiófelvételt.
 
-Mi a program vagy napirend? Hogyan zajlik majd az a hét? 
-A programunk rendkívül sűrű, nagyjából 100 program van egy hét alatt. Ezzel kapcsolatban mindenkinek a http://www.instrumentweb.hu/20120523_tabori_program_2012 oldalt ajánlom, ahol órára lebontva böngészhetnek a programok között. A legjobb magyar könnyűzenészek oktatják a táborozókat, például Nagy Ádám, a Roy és Ádám Trió tagja, Lukács Peta, a Bikini zenekar gitárosa, Magyar Hajnal énektanárnő, Szappanos György basszusgitáros, Fekete Szilárd dobos és Lombos Márton dalszövegíró. A délután másik szakaszában érkeznek hozzánk vendégelőadók, hogy egy-egy kurzust tartsanak. A basszusgitárosokat Temesi Bertalan, Fehérvári Attila és Kolta Gergő, a billentyűsöket Cséry Zoltán, Krajczár Péter és Pulius Tamás is oktatja. A dobosok Szendőfi Pétertől, Markó Ádámtól és Csányi Zoltántól is elleshetnek szakmai trükköket. Az ütőhangszeres oktatókhoz csatlakozott egy külföldi művész, a Garden Party című megaslágerrel világhírűvé vált Mezzoforte zenekar tagja, Gulli Briem, valamint az ugyancsak világhírű Al di Meola zenekarának magyar dobosa, Kaszás Péter is. 
 
-A felsorolt zenészek oktatók. Miket és hogyan tanulhatnak tőlük? Úgy képzeljük el a tábort, mint a Rocksulit?
Délelőtt és a délután egyik részében zajlanak a kezdő és haladó hangszeres órák az ének és hangtechnika, a szövegíró és egyben mentális kérdéseket feszegető előadások, állandó tanárok vezetésével. A délutáni kurzusok és a délelőtti tematikus órák közötti alapvető különbség az, hogy míg az állandó tanárok egy meghatározott tanterv szerint, egész hétre elosztva, átfogó és általános ismeretekhez igyekeznek hozzájuttatni a nebulókat, addig a kurzusok kevesebb, vagy olykor csak egy adott témakört igyekeznek nagy részletességgel bemutatni.  A táborban reggeltől estig minden az élő, hangszeres zenéről szól. Amikor a résztvevők éppen nem tanulnak vagy próbálnak, akkor izgalmas előadásokat hallgathatnak számos témakörben. Igazi kuriózum, hogy idén a Piramis együttes két tagja, Závody János és Köves „Pinyó” Miklós is ellátogat a táborba, hogy meséljen a résztvevőknek a rock and roll legendás éveiről. Az egy hét alatt természetesen szórakozásra is lesz lehetőség, hiszen rendhagyó koncerteken is bulizhatnak a táborlakók. Szolnok-Tiszaligetben fellép például az Intim Torna Illegál, az Anti Fitness Club, a Special Providence, a Pribojszki Mátyás Band és a Cherry Bomb is. 
 
-Gulli Briem-el, a Mezzoforte tagjával hogyan kerülnek majd kapcsolatba? 
Gulli Briem, a Mezzoforte zenekar dobosa kedden (július 24.) dél körül érkezik és 15.00. órától tart egy klasszikus dobkurzust, majd a srácok kérdéseire válaszol. Este 20.00. órától pedig egy dobshow-t mutat be, amelynek az érdekessége, hogy egy okostelefonnal fog együtt zenélni. 
 
 
-Tehetségkutatót is rendeztek. A tábor végén vagy másik időpontban lesz? A Subscribe hogyan kerül a képbe?
A Subscribe kezdő zenekarként jelentkezett a táborba, elindult az akkori tehetségkutatónkon és megnyerte. Ennek tavaly volt a 10. évfordulója, amit úgy ünnepeltünk közösen, hogy a nyitó koncertet ők adták a táborban, fergeteges hangulatot varázsolva a nagyterembe. A tábornak egyébként idén is négy tehetségkutatója van több százezer forint értékű nyereményekkel. A legjobbak hazavihetik például a Marshall 50. születésnapjára készült, limitált szériás erősítőt, egy Stratocaster gitárt, egy egyedi festésű basszusgitárt, vagy nyerhetnek énekkurzust, mikrofont és más hasznos felszereléseket.  Keressük a legszorgalmasabb diákot és a legjobb dalszövegírót, a Vox Boss nevű versenyben pedig a legkiemelkedőbb hangszeres zenészt. A negyedik, zenekari verseny győztes bandája pedig a díjon felül automatikusan bejut a Hangfoglaló Magyarország 2012. című, nagyszabású tehetségkutató sorozat októberi döntőjébe is, ahol újabb hangszereket és hangtechnikai eszközöket nyerhet egymillió forint értékben, valamint megkapja a fellépésén készült sokkamerás képi és soksávos, professzionálisan vágott és kevert képi- és hanganyagot is.  
 
-Milyen visszajelzéseket kaptok a táborozóktól? A gyerekek kezdenek zenekarba vagy ha már van nekik, akkor sikeresebbek lesznek ettől?
A visszajelzéseink igen meghatározóak, hiszen a 19 év alatt nagyon-nagyon sok – azóta már – híressé vált zenész kezdte a pályafutását a Gitármánia és Zenei Továbbképző Táborban. A már említett Subscribe zenekaron kívül Gyémánt Bálint gitáros, Temesi Bertalan basszusgitáros és a Cherry Bomb zenekar tagjai is nálunk bontogatták a szárnyaikat. 
 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2019.03.13. 10.szám
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget