Ma 2019. 4. 22, hétfő, Csilla napja van.

Újra megjelenhet a halálbüntetés

2012.07.17 08:20. - Kovács Janka

Jogilag nem lehetne bevezetni a halálbüntetést, de Bándy-gyilkossággal kapcsolatban mind a Fidesz, mind a Jobbik felvetette a törvényileg engedélezett életkioltást.


 

"Az elmúlt évek, de különösen az elmúlt napok eseményei azt igazolják, hogy a társadalom védelme megköveteli a halálbüntetés helyre állítását. Elfogadhatatlanok azok az ellenérvek, amelyek azt kívánják bizonygatni, hogy az állam nem jogosult az emberi élet elvételére. Az új Btk. – nagyon helyesen – erőteljesen biztosítja az önvédelem jogát. A jogos védelmi helyzet olyan megerősítése, amely lehetővé teszi a támadó életének a kioltását, felveti annak a kérdését, hogy ha az egyén jogosult saját védelmére – a törvényben szabályozott módon – akkor hogyan lehetséges, hogy az állam nem rendelkezik azzal a szükséges eszközzel, ami lehetővé teszi, hogy emberségükből kivetkezett bűnözőkkel szemben alkalmazza a halálbüntetést" – áll a Fidesz frakcióban ülő, Turi-Kovács Béla vezette kisgazdák közleményében.
 
A képviselők ősszel törvénymódosítást akarnak benyújtani.
A Jobbik szintén közleményben tudatta, hogy egyeztetést kezdeményeznek a halálbüntetésről, bízva abban, hogy az általuk hosszabb ideje szorgalmazott ügyben most nyitottak lesznek a kormánypártok.
 
A Fideszben van tábora a halálbüntetésnek
Bár a Fideszben a kisgazdákon túl is van tábora a halálbüntetés visszaállításának, a kérdés érdemben nem volt napirenden. Érintőlegesen azonban az új alkotmány vitája kapcsán többször szóba került, és ezeken a megbeszéléseken látszott, hogy a frakcióban lennének támogatói egy ilyen módosításnak. Ezzel kapcsolatban júniusban egy kormánypárti forrásunk azt mondta, "erősen megkérdőjelezhető az erkölcsi szilárdsága azoknak a képviselőtársaknak, akik aktuálpolitikai okokból hajlandóak felvetni ezt az ügyet".
 
Mert az ilyen bejelentéseket nem is lehet valódi kezdményezésnek tekintetni, a jogi helyzet ugyanis teljesen egyértelmű, és kizárja, hogy Magyarország bevezesse a halálbüntetést. Az Európai Unió 2000 decemberében elfogadott, az Alapvető Jogok Chartája 2. Cikkének 2. pontja leszögezi: „senkit sem szabad halálra ítélni, sem kivégezni."
 
Magyarország korábban is elkötelezte magát két nemzetközi egyezménnyel arra, hogy tiltja a halálos ítéletek kimondását. Az 1950-ben elfogadott Római Egyezményként ismert, Emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló megállapodás, valamint az ENSZ-ben 1989-ben elfogadott Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya hatálya is kiterjedt az országra, miután az előbbit 1995-ben, az utóbbit pedig mind a nyolc kiegészítő jegyzőkönyvével együtt az Európa Tanácsba való felvételünk után, 1993-ban ratifikálta az országgyűlés.
 
forrás: index.hu


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Irányár Megyei Hirdető 2019.04.17. 15.szám
Presztízs tavasz 2019. VI. évfolyam 1.szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget