Ma 2018. 9. 25, kedd, Eufrozina napja van.

Szigetméretű jégtömb szakadt le

2012.07.18 14:57. - Kovács Janka

Nagy kiterjedésű jégmező szakadt le hétfőn a Grönlandon található Petermann Gleccserről.


E hét elején mintegy 120 négyzetkilométer kiterjedésű jégmező szakadt le a grönlandi Petermann Gleccserről, mely két éven belül a második legnagyobb területű, a jégfolyamról leváló jégtömb - mondta el Andreas Muenchow, a Delaware-i Egyetem kutatója.

A legnagyobb jégtömb - melynek mérete a mostaninak mintegy kétszerese, kb 250 négyzetkilométer volt -, két évvel ezelőtt, 2010 augusztusában vált le a gleccserről. Az egybefüggő jégfolyamon felfelé haladva ennek következtében olyan mértékben feltöredezett a jégtakaró, melyre 150 éve nem volt példa. A kutató ugyanakkor azt is elmondta, hogy egyelőre túl korai lenne a globális felmelegedést okolni a jelenség bekövetkezéséért. Grönland északnyugati, illetve Kanada északkeleti részein a melegedés kb. ötször olyan gyors, mint a Föld többi részén (kimutatások szerint 1987 óta 0,11°C/év).

 

Ugyanakkor a megfigyelt felmelegedés nem egyértelmű bizonyíték a jégtömb leválására és kitejedésének csökkenésére, ugyanis a levegő hőmérséklete jóval kisebb hatást gyakorol a gleccserre, mint az óceán hőmérséklete. Utóbbiról a környékben mindössze 5-8 év hosszúságú idősorok állnak rendelkezésre, ez pedig túl rövid ahhoz, hogy egyértelműen meglehessen állapítani a szignifikáns melegedés tényét.
 
Muenchow szerint a most leszakadó jéghegy ugyanazt az útvonalat követi majd, mint két évvel ezelőtt hasonló sorsra jutott "társa", míg nem eléri a Grönland és Kanada között található Nares Strait csatornát, ahol apróbb darabjaira töredezik.
 
forrás: idokep.hu


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.09.19. 37.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget