Ma 2020. 2. 21, péntek, Eleonóra napja van.

Drágul a kenyér és a hús

2012.07.19 08:38. - Booster

Mivel kevesebb búza termett világszerte, és a legnagyobb gabonatermelő országokban éppúgy tombolt az aszály, mint nálunk, drágább lesz a búza és a liszt. Ebből pedig az következik, hogy többet kell majd fizetni a kenyérért is.

Hirdetés

Fekete Klára

15 százalékkal is drágulhat a kenyér, de előreláthatóan csak ősztől. Mi az oka ennek? Magyarországon a tavalyi hektáronként 4,2 tonna helyett az idén mindössze 3,7 tonnát tudtak betakarítani a földekről – a Csongrád megyei átlag 3,6 tonna –, azaz félmillió tonnával lesz kevesebb a termés 2011-hez képest. Ez visszaköszön az árakban: míg január és május között csak 51–55 ezer forintért kereskedtek a búzával az árutőzsdén, ma már 65 ezer forintot ígérnek egy tonna kenyérgabonáért. A termelők szerint lesz ez 70 ezer forint is.

Vancsura József, a Gabonatermelők Országos Szövetségének elnöke úgy nyilatkozott: a búzaár-emelkedés 30–60 nap alatt beépülhet a kiskereskedelmi árakba. Szerinte szeptemberben kell számolni a mintegy 15 százalékos drágulással, a malmok ugyanis még néhány hétig a korábban olcsóbban felvásárolt gabonakészleteiket használják fel.
Próbáltunk érdeklődni több pékségben, mennyivel emelik meg a kenyér árát, de nem kívántak nyilatkozni. Két vezető azt jelezte, hogy nagyon érzékeny téma a kenyér drágulása, emiatt még azt is elképzelhetőnek tartják, hogy maradnak az árak. Sok múlik az elkövetkező heteken, mivel „a termelők és a malmok felől fúj a szél", mindenki minél drágábban szeretné eladni a portékáját.
 A Magyar Pékszövetség elnöke, Septe József viszont határozottan kijelentette: a sütőipar jelentős áremelésre készül. Lapunk kérdéseire válaszolva elmondta: a pékeket kényszerpályára állította, hogy nemcsak a lisztért, de mindenért – margarinért, adalékanyagért, gázolajért, vízért – többet kell fizetniük, ezt pedig át kell hárítaniuk a fogyasztókra. – Régóta nem volt áremelés, de ezeket a költségeket már nem tudjuk lenyelni – tette hozzá. Úgy véli, a drágulás mértéke attól függ, mit lépnek a malmok. Kalocsa Ferenc, az Agromag Kft. Maros Malom üzletágvezetője szerint emelik a liszt árát, de nem egyik napról a másikra, a pékeket időben értesítik. Az elmúlt fél évük veszteséges volt, újabb hasonló időszakot már nem bírnak ki. Közölte: a búzahelyzet nem indokolja, hogy a termelők ennyire magasan tartsák az árakat.

Jelenleg egy kiló lisztet 74–84 forintért vásárolnak a pékségek a malmoktól áfa nélkül, a friss, házi jellegű fehér kenyér kilóját pedig nettó 140–185 forintért adják el az üzleteknek, attól függően, kivel hogy tudnak alkut kötni. A boltokban most árréssel, áfával 230–240 forintba kerül egy kiló kenyér.

Kiégett a kukorica
Mivel nagy területeken kiégett a kukorica, 30–40 százalékos terméskiesés is elképzelhető. Az árutőzsdén a kukorica határidős kötései a búzához hasonlóan emelkedtek: a korábbi 48 ezer forintról júliusban tonnánként 58 ezerre kúszott fel az ár. Drágább tehát a takarmány, a hőségben ráadásul elhullottak a csirkék, vagy nem híztak megfelelően – többe kerülhet a baromfihús is. Hogy mennyivel, arról egyelőre csak találgatások vannak. 2007-ben 200 forint volt a mindennapi. 2008-ban volt utoljára extrém mértékű, 70 százalék feletti gabonaár-emelkedés, ám a liszt, majd legvégül a kenyér ára csak kis mértékben emelkedett. A Délmagyarország archívuma szerint az egy kilós fehér kenyér ára 2007-ben lépte át a lélektaninak számító 200 forintos árat.

delmagyar.hu - szolnokinaplo.huHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.02.19 (7. szám)
Presztízs tél 2019
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget