Ma 2020. 7. 14, kedd, &Őrs napja van.

A cigánybűnözés ellen

2012.07.24 08:29. - Kovács Janka

A "cigánybűnözés" és a gyűlöletkeltés ellen is tartottak demonstrációkat hétfőn Pécsen Bándy Kata rendőrségi pszichológus meggyilkolása miatt.


 

A Facebook közösségi portálon szervezett megmozdulások egyikét a "romló közbiztonság", a "cigánybűnözés" miatt, a halálbüntetés visszaállításáért hirdették meg. A másikat meg azért, hogy ne bélyegezzék meg a cigányságot a mostani gyilkosság miatt.
 
Négyszázan a romák ellen
A fáklyás felvonulás este nyolc órakor, a Hungária út és a Nagy Jenő utca sarkától, azon söröző közeléből indult, ahonnan július 8-án hajnalban Bándy Kata egyedül próbált hazajutni, de otthonába már nem érkezett meg.
 
A tüntetés résztvevői fáklyákkal, piros-fehér-zöld, illetve árpádsávos zászlókkal és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom lobogóival a kezükben, jelentős rendőri kíséret mellett vonultak végig a belvároson. A demonstrálók ezután a romák által sűrűbben lakott Felsővámház utcába mentek, ahol néhányan azt kiáltották a kapualjakban, ablakokban, kőkerítések tetején szemlélődőknek, hogy "Most legyen nagy a pofátok!", majd több tucatnyian kezdték skandálni, hogy "Cigánybűnözés, cigánybűnözés, igenis van cigánybűnözés!".
 
A tüntetők útjuk végén, Bándy Kata egykori lakóhelyére, Ledina városrészbe mentek, ahol meghallgatták a szervezőket, amint megköszönik a részvételt, majd néhány perces néma főhajtás után elénekelték a Himnuszt, és szétszéledtek. eresztül .
 
Az MTI által megkérdezett rendőrségi források induláskor négyszázra becsülték a demonstrálók számát, közben a felvonulókhoz még sokan csatlakoztak. A tüntető tömeg tagjainak nagy része férfi volt, sokan fekete ruhát és bakancsot viseltek. Az eseményen megjelent a Jobbik több politikusa, köztük Németh Zsolt országgyűlési képviselő, Barkó Béla, a párt Baranya megyei elnöke és Gyimesi Gábor pécsi önkormányzati képviselő is.
 
Ötven ellentüntető 
Ezt megelőzően civilek tartottak békés demonstrációt a gyűlöletkeltés ellen, a megmozdulást az általuk szélsőségesnek nevezett esti tüntetés miatt szervezték.
 
A Pécsi Tudományegyetem Rókus utcai bejáratánál mintegy ötvenen gyűltek össze este hét órára, sokan kisgyerekekkel érkeztek. A szervezők vadvirágot osztottak minden résztvevőnek, többségük fekete szalagot is tűzött magára. Többen "a cigányság nem bűnözés" és "mindenki a saját tettéért felelős!" feliratú transzparenseket tartottak a magasba.
 
Bokrétás Ildikó civil aktivista az MTI helyszíni tudósítójának azt mondta: "Mindenkit megrázott Bándy Kata halála, de egy ilyen brutális bűncselekményről még nem lehet, és nem is szabad általánosítani, nem lehet egy csoportra rámondani, hogy annak minden tagja bűnöz"ő.
 
A demonstrálók néhány rendőr kíséretében a Hungária útig sétáltak, ahol az este nyolc órára meghirdetett tüntetés résztvevői gyülekeztek.
 
forrás: index.hu

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.07.08 (26. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget